Подаряват "Св. Александър Невски" на църквата

Дават нотариални актове на храмове без държавни такси

Подаряват "Св. Александър Невски" на църквата | StandartNews.com

София. Църквата ще получи безвъзмездно нотариален акт за патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Както и възможност да си върне имоти, които не са действащи храмове като Боянската църква, Ротондата, джамията в Стара Загора. Това следва от внесени в парламента поправки в Закона за вероизповеданията. Техни автори са парламентарният шеф Михаил Миков и депутати от БСП, ДПС и "Атака". Спорен въпрос е дали разпоредбите ще важат за т.нар. частни параклиси.

Според поправките църквата има право на собственост върху манастири, храмове и молитвени домове, предназначени за богослужебна дейност, заедно с поземлените имоти, върху които са построени. Собствеността не може да бъде придобивана по давност от други субекти. Според експерти може да възникнат спорове върху кои имоти точно църквата може да сложи ръка. Тъй като в проекта е записано, че става дума за имоти, предназначени за богослужебна дейност, а не за такива, в които в момента се служи. Разноцветни депутати признават, че сега законопроектът ще бъде приет на първо четене, а преди второто ще се направят поправки по някои спорни текстове. Днес проектът ще бъде обсъден на първо четене от водещата комисия по вероизповеданията. Вчера правната комисия го прие с уговорката, че преди второто четене юристите в нея могат да помогнат за изглаждане на текстовете.

Предвижда се, че изповеданията ще получават нотариални актове за собственост на молитвени домове, без да плащат държавни такси. Стар проблем на църквата е, че няма документ за собственост за най-големия ни храм - "Св. Ал. Невски". Няколко правителства по ред в началото на мандата си обещаваха да уредят въпроса, който впоследствие затихваше. Духовници изразиха надежда, че сега това няма да се повтори. Освен за катедралата нотариален акт няма и друг знаков храм в столицата - "Света София". Както и десетки православни, мюсюлмански и храмове на други изповедания в цялата страна. Без такъв документ църквите не могат да кандидатстват за ремонт нито с държавни, нито с европари. При последното развитие за "Св. Ал. Невски" експерти трябваше да направят данъчна оценка на на практика безценния храм. За да може на тази база да се определи какви държавни такси трябва да плати църквата. Тогава експерти изчисляваха, че става въпрос за около 3 милиона лева такси, които църквата обяви, че няма откъде да вземе. Преговорите с предишния областен управител Данаил Кирилов от ГЕРБ замръзнаха на тази точка.

За изповеданията се удължава срокът за връщане на имоти, който изтече в края на м.г.

Освобождават храмовете от такса смет

Храмовете да бъдат освободени и от такса смет, ще предложат депутати между първо и второ четене на поправките в Закона за вероизповеданията. Идеята ще дойде от ДПС, научи "Стандарт". В момента например джамията в София е длъжник на общината за неизплатена смет за около 450 000 лв., които не е издължила. Мюсюлманският храм пък е един от малкото, които са получили данъчна оценка от няколко милиона лева.

Само добрата воля на общините спасява църквите от глоби за неплатена такса смет. Въпреки че на практика храмовете не цапат - остатъците от вощениците се предават на свещоливницата срещу 1 лев на килограм и печалбата остава в храма.

Свещениците ще са "крепостни" на владиците, забраняват на поповете да си търсят правата в съда

Духовниците вече няма да могат да съдят митрополитите за неизплатени осигуровки. Всички спорове по възникването, правата, задълженията и прекратяване на служебните правоотношения на свещенослужителите ще се разглеждат според устава на църквата или друго изповеданиe, пише във внесените поправки. Висящите спорове в съдилищата пък ще трябва да бъдат прекратени и върнати за разрешение в съответната религиозна институция.

Това на практика означава, че на поповете се забранява да се жалват в съда, което е в противоречие с конституцията, скочиха експерти по църковно и трудово право. Много е вероятно около тези текстове да се разрази истински скандал и дори да има вълна на недоволство в духовенството. Свещениците вече къде на шега, къде с притеснение се наричат "крепостни". Публична тайна в църковните среди е, че някои митрополити не са изрядни към подчинените си и не им плащат вноски за пенсия и здраве, макар че ги осигуряват на 350 лв. Така, ако духовник влезе в болница, се оказва, че има проблем със здравната каса, защото й е длъжник. Преди две години при подобен случай трима свещеници осъдиха Дометиан Видински на 20 000 лв. за неплатени осигуровки. След обжалване митрополитът трябваше да им плати 10 000 лв.

Забраната за търсене на права в съда удря и по изпадналите покрай разкола попове. Те няма да могат да съдят БПЦ и да искат обезщетение за връщане на работа, а ще трябва да целунат ръка на съответния митрополит, да се покаят и той да ги върне на работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай