Плиткият Дунав взема най-много жертви

Кораби засядат в плитчините, капитаните опитват сами да ги извадят от пясъка

Плиткият Дунав взема най-много жертви | StandartNews.com

Лом. Дунав е страшен пълноводен, но и нисък не е за подценяване, разказват в Лом. Напоследък реката приижда и плаши със заливане всяка пролет. А само след месец-два - през август, оголва брега си. За седмица дъното й обраства със сочна трева и пастири веднага повеждат стадата си по него. В бъдеще реката ще се смалява, пишат хидролози. Причината е, че глобалното затопляне пресушава притоците й. Няма ли дълбоки снегове в Шварцвалд и Алпите, не падат ли дъждове над Австрия, Унгария, Сърбия, спадът е неизбежен.

През годините Дунав е вземал най-много жертви, когато е бил най-плитък. Тогава мами с широк бряг и топли спокойни води.

Това е много динамична река, разказва директорът на клона на "Морска администрация" в Лом капитан Тони Тодоров. Той познава Дунав като себе си. "Реката постоянно носи наноси и по някакви необясними за мен правила ги трупа на определени места", казва той. Те излизат на повърхността при суша. Като сегашната. При Лом реката се напълни с пясъци - цели острови.
Преди два дни при Ново село са измерени само 21 см, във вторник водата леко придойде и нивото в началния и българския участък се вдигна до 36 см. При Лом са измерени 99 см, което държи корабите на котва.

Нито един не е акостирал този ден на кейовете на порта. Не потеглят с малко товари или чакат някъде по реката нивото да се вдигне, обясняват моряци. Плитчини има на много места - най-опасни са при Гомотарци и Оряхово. При Оряхово от дни са заседнали две секции от конвоя на тласкача "Васил Петлешков". Капитанът се мъчи сам да ги извади от пясъците, обясни Тони Тодоров. Бедстващи хора там няма, допълни той.

Свиването на реката е стеснило и фарвартера. При нормален отток той е 200 метра, сега е под 180. При Оряхово е само 140 метра. Това затруднява движението на корабите, но те все пак продължават в двете посоки. Трудно е да се каже колко вода има под условната кота нула, от която се измерва стоежът, обясни Тони Тодоров. Но от 6-7 до 22 м според науката трябва да има.

Кметът на Лом Иво Иванов е забранил къпането в реката още през май, но съгражданите му не спазват забраната. Той е направил това заради лошото качество на водата и липсата на спасители. Но и необезопасен, Дунав привлича деца и възрастни. Къпането в плитчините носи истинско удоволствие за децата. Възрастните също се забавляват с плиткия Дунав, прескачайки с лодка от остров до остров. Рибари се опитват да хванат нещо, но слуката им не е голяма. По-опитните вадят от дъното лигнитни въглища. Тази година не са качествени, но след изсушаване стават за печката през зимата, сподели един от тях. Само неколцина от града знаят къде се намират речните залежи, издава той.

Не съм свикнала да гледам Дунав такъв, признава възрастна жена, родена и израсла на метри от брега. И сега живея в "Боруна", обяснява тя връзката си с реката. Само пълен Дунав се "вълнува и весело шуми". Сега лениво влачи води, но не вярвам, че пресъхва. Започнат ли дъждовете нагоре, елате го вижте. Става хубавият ни Дунав.

Три пъти e бил рекорда

Дунав е бил рекордно нисък два пъти през миналия век и един път през XXI. На 27 и 28 октомври 1947 година са регистрирани само 9 см при Ново село и 50 см при Видин. През 1992 година при Ново село водата е паднала под условната кота нула. През 2003 година реката също спада рекордно - при Ново село са измерени минус 20 см, а при Видин - само 43.

Днес се вглеждаме повече в нивото на реката, отколкото преди, твърдят в общината на Лом. Защото днес отчитаме по-добре стратегическото значение на реката за нашето развитие. Тя си остава най-големият вътрешноевропейски воден път, осигурявайки достъп на стоки и хора от Северно море (чрез канала Рейн) през 11 страни до Черно море. Неслучайно е обявена за транспортен коридор.

Оправят новия мост при ниски води

Строители използват ниското ниво на реката, за да извършат заскаляване на площите около четирите стълба на моста "Нова Европа". Извършва се укрепване, което трябва да предпази стълбовете от ерозията на водата. На дълбочина от 1,6 м се засипва филтриращ пясък, поставят се дребни и едри камъни. Същото е направено на румънския бряг. Високите води на Дунав попречиха укрепване да бъде направено и в реката. Мостът между Видин и Калафат бе открит в началото на юни. Ежедневно по него преминават над 1000 тежки камиони и леки автомобили в двете посоки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай