Плевнелиев: Вътрешното единство, културата и духовността са залог за бъдещето ни

Плевнелиев: Вътрешното единство, културата и духовността са залог за бъдещето ни | StandartNews.com

Плиска. „Вътрешното единство, културата и духовността са залог за бъдещето на българския народ". Това заяви държавният глава на Република България Росен Плевнелиев, който взе участие в националния събор в Плиска по повод 1150 години от Покръстването на българите, съобщиха от президентския пресцентър.

"Преди 1150 години България била най-голямата държава в Югоизточна Европа. През нейната територия са минавали едни от най-важните пътища, свързващи четирите краища на познатия тогава свят. Свети княз Борис обаче е първият български владетел, който си е дал сметка, че не придобитите нови територии, а вътрешното единство, културата и духовността са силата на народа и тази спойка, която е залог за неговото бъдеще", каза Плевнелиев.

Държавният глава припомни още, че българската държава е една от най-старите в Европа, а България е единствената от средновековните страни на Европейския континент, която е запазила името си до днешни дни.

Плевнелиев изтъкна историческото дело на Борис I и го определи като едно от най-значимите в тринадесетвековната българска история.

"В историята ни големите дела са изисквали тежки жертви от първите мъже на държавата. Но тя е запомнила именно онези, които са имали силата да ги направят, вместо слабохарактерно да пожертват своя народ. Именно този урок сме длъжни да си припомним днес. Всички ние, българските политици, подобно на свети княз Борис, трябва да жертваме своето его и своето самолюбие в името на успеха на нацията", каза още президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай