Плевнелиев открива паметни плочи на загиналите в Камбоджа и Ирак

Плевнелиев открива паметни плочи на загиналите в Камбоджа и Ирак | StandartNews.com

София. Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще вземе участие в ритуал по откриване на паметни плочи на загиналите български военнослужещи, участвали в операцията по поддържане на мира в Камбоджа и в състава на многонационалните сили в Ирак, предаде БНР.

На събитието ще присъстват още министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов. Паметните плочи са с имената на българските военнослужещи, загинали при изпълнение на служебния си дълг в операцията на ООН по поддържане на мира в Камбоджа (UNTAC) и в мисията на Международните сили по възстановяване и стабилизиране на Ирак.

България участва в операцията на ООН от 4 май 1992 до 27 ноември 1993 г. с пехотен батальон. В нея загинаха 10 военнослужещи от българския контингент. В операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак България участва от 22 август 2003 г. до 20 декември 2008 г. В мисията на Коалиционните сили в Ирак България загуби 13 военнослужещи.

Ритуалът по откриването на паметните плочи на военнослужещите, загинали в операциите в Камбоджа и в Ирак ще се състои от 11.00 ч. във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. Панихидата, в памет на загиналите, ще започне в 12.30 ч. същия ден в църквата „Св. Георги Победоносец" в София.

"Днес всички заедно скърбим и почитаме тези млади български воини и дадените свидни жертви пред олтара на българската бойна слава. Всички загинали в двете мисии изпълниха достойно и свято своя дълг – да служат на отечеството и на своя народ. В името на техния героичен боен път и саможертва днес откриваме тези паметни плочи", каза президентът Росен Плевнелиев в словото си.

"Вечна ви памет, български герои! Почивайте в мир, защото цялата нация няма да ви забрави! Няма да забрави вашата саможертва, няма да забрави вашия подвиг! А българската държава и следващите поколения ще носят своята отговорност никой и нищо да не бъде забравено", завърши президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай