Плащат на бежанците ден преди Новата им година

Плащат на бежанците ден преди Новата им година | StandartNews.com

Хасково. Агенцията за бежанците изпълни обещанието си, че емигрантите няма да останат без държавна помощ за Кюрдската нова година, която се отбелязва на 21 срещу 22 март.

В четвъртък започна изплащането на забавените със седмица месечни помощ от 65 лв. на човек в лагера в Харманли. Заради закъснението настанените там вдигнаха бунт преди два дни.

Всички регистрирани 1300 души ще вземат полагащата им се сума съобразно времето на регистрацията им, уточни шефът на бежанския лагер Йордан Малинов.

Той се похвали и с първите 16 статута, които ас раздадени в сряда след назначаването на интервюиращи на място в Харманли.

Доказателство за реалното ускоряване на процедурата са и следващите 22 статута, сред които бежански и хуманитарни, които вече са готови.

По думите на Малинов повечето от хората с готови документи са заявили, че ще напуснат бежанския лагер. Според закона дори и с бежански статут те могат да останат в лагера, ако желаят.

В петък в лагера в Харманли ще има и голям празник, на който бежанците ще отбележат с традиционни обичаи настъпването на Кюрдската нова година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай