Плашат журналист със смърт

Плашат журналист със смърт | StandartNews.com

София. Журналистът Христо Христов е получил анонимна смъртна заплаха. Това съобщава самият той в сайта си desebg.com. Писмото е пуснато в пощенската кутия на домашния му адрес. Заплахите са не само лично към него, а и към семейството му. Христов е разследващ журналист и документалист, изследващ архивите на бившата Държавна сигурност.

„Намирам за недопустимо в XXI век в страна на Европейския съюз да се използват методите на бившата Държавна сигурност за сплашване на журналисти. Подобни заплахи са грубо нарушаване на свободата на словото в България и целят да го спрат или ограничат.", казва в изявлението си Христов.

Стана ясно, че това не е първият опит да се попречи на работата на разследващия журналист. В първите дни на 2013 г. е имало опит за хакване на сайта, в който той публикува разкритията си - desebg.com - чрез компютърен вирус и линкове с порнографско съдържание. През март семейният автомобил е бил умишлено повреден.

Разследващият журналист вече е подал жалба в полицията, но няма намерение да се крие. "Смятам, че публичността е част от механизма, чрез който мога да защитя себе си и семейството си", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай