Плашат със съд плагиата Антонио

Плашат със съд плагиата Антонио | StandartNews.com

Темида ще отсъди кой крив, кой - прав, в скандала с кражбата на книгата на проф. Божидар Димитров "12 мита в българската история". Футболистът Антонио Иванджиков, чието име лъсна на корицата й, може да отговаря пред съда, закани се вчера управителят на издателството, отпечатало томчето, Димитър Клатуров. Дали "НИМА" ще заведе дело за измама срещу Иванджиков обаче ще се реши след предстоящата среща с директора на Националния исторически музей (НИМ).

Антонио Иванджиков ни подведе, оплака се Димитър Клатуров пред журналисти вчера. От ментето на "12 мита в българската история" били отпечатани 4 екземпляра. Един от тях отишъл за бонус за мнимия писател. Според Клатуров другите 3 копия били депозирани в Националната библиотека, откъдето избухна скандалът.

Един от фалшификатите бил препратен в Пловдив

Тийнейджърът се възползвал от иновативната практика на издателството да предоставя безплатно копие на млади творци, е версията на издателя. "Пред нас въпросното момче Антонио се представи за автор на книгата, чийто текст изпрати на мейла на издателството като файл на "Word". Никъде не пишеше, че трудът е на проф. Божидар Димитров", разказа Клатуров. "Моите служители са издали книгата, защото са решили, че тази книга е наистина на Антонио и той е автор", допълни издателят. И обясни, че служителите му изобщо не познават момчето. "Комуникирали сме само по мейл с него. Той единствено е дошъл да си вземе безплатната книга от нашия офис в Плевен. Аз лично не съм виждал това момче с очите си, така че не мога да кажа как изглежда", твърди издателят. Той уточни, че от получения по интернет текст по нищо не си личало да е копиран или сканиран. Авторът бил изтрит отвсякъде, включително от корицата. Книгата била обявена за продажба само онлайн в сайта на издателството.
Практиката на издателство "НИМА", което разполага със своя печатница, е заимствана от действащ американски модел. Печатали следващи екземпляри само при поръчка.

За това заглавие интерес нямало и не било продавано

Веднага след разкритието, че авторът е друг, книгата била свалена от сайта. "Издателството си позволява да подарява безплатни броеве и да издава книги съвсем безвъзмездно, защото печатарската дейност покрива разходите", похвали се Клатуров. Благодарение на това себестойността на една книга била символична. Имало такива за по 3, 5 или 12 лева на брой дори при нищожен тираж. Клатуров обяви, че като доказателство за пред съда пазел мейла със заявката от Иванджиков.
"Още не сме се свързали с момчето, но сигурно ще го потърсим и ще трябва да отговаря по съдебен път", категоричен бе управителят на "НИМА ЕООД". На въпрос кой ги спонсорира, той обясни, че освен издателство, те са и печатница и разчитат на доходите от нея.

КОНТРА

Иванджиков се оправда с курсова работа

"Нямам нищо общо с излязлата книга "12 мита в българската история", каза преди два дни пред "Стандарт" Антонио Иванджиков. Той учи "Книгоиздаване" във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Неговата версия е, че преди година и половина трябвало да разработи проект по лекционен предмет върху книга. "Избрах си проф. Божидар Димитров. Тъй като срокът за направата на проекта беше две седмици, не успях сам да се справя", каза младежът. Твърди, че използвал материали от интернет и изпратил на онлайн печатница файл с книгата, за да може да вземе хартиено копие, от което да чете на лекцията.
Приятели на футболиста публикуваха поздравителни послания на стената му във Фейсбук. Вчера обаче вече те бяха изтрити. А Антонио не беше открит за коментар след разкритията на управителя на печатница "Нима ЕООД".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай