Как пиратките подлудяват животните

Гърмежите особено много ги стресират

Как пиратките подлудяват животните | StandartNews.com

С настъпването на коледните и новогодишните празници всяка година природозащитниците напомнят на всички ни, че бомбичките и фойерверките имат изключително вредно влияние върху животните.

От Сдружението „Обич за обич“ в Добрич, което се грижи за около 200 бездомни или изхвърлени от стопаните си кучета, настояват да бъде забранено използването на пиротехнически средства.

Те са изпратили писмо до община Добрич с молба да бъде издадена подобна заповед, а нарушителите да бъдат санкционирани. От сдружението припомнят, че кучетата чуват 40 пъти по-силно от хората и че всяка година десетки бездомни четириноги в уплахата си губят местообитанията си, част от тях стават агресивни, не са редки случаите и на загубени домашни животни, отскубнали се от поводите си,предаде БНР.

Мария Великова се занимава  повече от 20 години с отглеждането на кучета, които никой вече не иска или такива, родени на улицата. В момента в своя приют тя се грижи за около 200 животни и като всяка година е притеснена от канонадата от гърмежи, които съпровождат всеки път коледните и новогодишните празници.

"Жестоко е така да се отнасяме с животните", заяви в "Хоризонт за вас" Великова и отново апелира към всички хора да се замислят какво причиняват на онези, които с нищо не ни вредят, те само могат да ни обичат и да ни учат как и ние да обичаме.

"Всяка година се сблъсквам с ужасяващи случаи на попаднали в беда кучета, изплашени от гърмежите и побягнали в опит да се спасят", разказа в "Хоризонт за вас" ветеринарният лекар Татяна Илиева, която работи в приюта от десет години.

Съветът към собствениците на кучета е да стоят близо до тях и по време на разходка задължително да са вързани.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай