Пет кратера след взривовете в Горни Лом (ОБЗОР)

Носехме си чукове от вкъщи, може някой да е ударил по-силно детонатор, казват работници

Пет кратера след взривовете в Горни Лом (ОБЗОР) | StandartNews.com

Неправилна утилизация или експлозия в машина довели до трагедията в Горни Лом

Прокуратурата обяви две работни версии, които може да са причина за трагедията в Горни Лом. 15 души загинаха при взрива в барутната фабрика в 16,58 ч на 1 октомври. Свещеници отслужиха вчера заупокойна молитва в памет на 13-те мъже и две жени, издъхнали в "Миджур".

Църквата: Обща могила за жертвите

Обща могила, гроб или урна да бъде направена за загиналите в барутната фабрика "Миджур" в село Горни Лом. Видинската митрополия даде този съвет на почернените семейства на 15-те жертви. Така там ще се извършват опела и заупокойни молитви за всички загинали. Според дядо Дометиан може да се постави още паметна плоча или ковчег, в които да се положат останките на жертвите от адския взрив. Ако не бъдат открити следи от хората, урната да бъде покрита с траурен саван, на който да е изобразен спасителят Исус Христос. Препоръките на свещениците идват в отговор на питанията на опечалените как да се сбогуват с близките си.

Междувременно от прокуратурата обявиха, че на мястото на взривените цехове са открили не два, а пет кратера, получени от пет различни експлозии.

Пет кратера след взрива

Пет кратера са зейнали след пет експлозии в изпепелените цехове в завод "Миджур" в Горни Лом. Това обявиха от прокуратурата, след като съдебни лекари, специалисти по взривни устройства от СОБТ и сапьори от армията направиха вчера "динамичен оглед". Те са открили човешки останки, които са предадени за изследване в Съдебна медицина към УМБАЛ "Александровска". Късно в петък бе съобщено, че на разстояние от около 400 - 500 м от кратерите, оставени след взрива, са открити косми и следи от човешка кожа.

Разследващите са категорични, че изключително голямото количество взривни вещества, преработвани и складирани в завода, са довели до унищожителната експлозия. Според прокуратурата две са работните версии за трагедията в завод "Миджур". Това са неправилна утилизация на мините или възникнала експлозия в машина за мелене на взривни вещества. Тези версии ще бъдат потвърдени или отречени със заключенията на експертизите, подчертават обвинителите.

От прокуратурата потвърдиха, че ден преди трагедията в оръжейната фабрика са пристигнали 6 ТИР-а с мини от Гърция. Те са били разтоварени в склад на територията на завода, който се оказал отдалечен от мястото на взрива. Разследващите огледаха вчера въпросното помещение и го запечатаха. Те са проверили лаборатория, както и други складове за мини и готова продукция в "Миджур".

Междувременно версиите на работещите в завода за причината за трагедията в Горни Лом се множат. Собствена гледна точка имат и близките им, и жителите на селото. Всички са категорични, че охрана на труда не е имало, контрол - също. "Двама души пазеха завода - един на портала и един вътре пред компютъра", каза възрастен мъж, работил някога в завода. Това изтъкват и разследващите. Те питаха какво са правили три автомобила в района на взривения цех. Те също могат да предизвикват искра, пожар и взрив.

Някои от работниците твърдят, че в завода били докарани нови боеприпаси с непозната за тях технология за унищожаване. Те били и с непознато за тях взривно вещество. Възможно е затова директорите да са били в цеха. Според други синът на собственика Емил Митков дошъл да налага нова норма - 100 мини на смяна за един човек.

"Нямахме инструменти, някои си носеха чукове от вкъщи", каза 22-годишният Желязко Кертин от Белоградчик. И допълни: "В смените бяхме по 13 - 15 човека". Групирани били по селищата, където живеят. Всички от Монтана са в една смяна, всички от Белоградчик и околните села - също. Това се правело, за да се използва служебният превоз по-рационално. Първата започвала в 6,30 сутрин и свършвала в 14,30. Втората застъпвала в 14,30 и карала до 22,30. 

На 1 октомври Желязко бил нощна смяна - от 22,30 до 6,30 часа на другата сутрин. Чиста случайност го е спасила от трагедията. "Да, нямаше особен ред, дисциплина. Имаше два изхода в цеха, но на аварийния винаги имаше палети. Техниката е много стара. Но работехме само с инструменти от дърво и цветни метали. Не е вярно, че някои са работили с железни чукове", казва мъжът. Според него причината за взрива е по-силен удар върху детонатор. "Обвивката понякога не се отваряше", призна мъжът. Младият работник бил доволен от ръководителите. Ще запази добри чувства към директора Валери Цокин, към Мирослав Чернев. "Всеки ден минаваха през цеха, питаха ни имаме ли проблеми. Често това правеше и собственикът Валери Митков. Това обаче не ги оправдава за занижения контрол", смята Желязко.

Работници твърдят, че подготовката им за работа с боеприпасите е била съвсем формална. "Отиваш, дават ти какво да препишеш и за няколко месеца те правят инженер-химик", заяви пред Нова телевизия служител от взривилата се барутна фабрика "Миджур".

Разследващите продължават с разпитите на работниците от другите смени. Оцелелите посочват двама души, които могат да дадат най-пълна информация за случвалото се в завода през предишните години. Това бил мъж от село Долни Лом, който работел в завода от 24 години, и жена от Горни Лом. Тя постъпила в "Миджур" през 1985 година.

Жена останала без крак в завода

56-годишната Виолета Гълъбова от село Горни Лом е останала без крак в завод "Миджур". Това станало при инцидент през 1983 година. Тогава машина с 4000 оборота засмукала крака й. Много време изкарала по болници и оттогава ходи с изкуствен крак. Тогава била млада - на 25 години. Не разбрала от живота, защото останала инвалид на младини.
Затова преживява трудно всеки инцидент в завода. Така станало и на 1 октомври. Веднага след взрива, който я сварил в дома й, дошла в центъра да разбере какво е станало. Още повече че сега синът й работи в същия завод. Той имал късмет - бил първа смяна и си дошъл от работа към 15 часа. Два часа по-късно цехът му гръмнал.

Други двама души загинаха, един остана без зрение, аз - без крак, колко други имаха наранявания, които ги направиха инвалиди за цял живот, нарежда жената. Но такова чудо като сегашното, не им се е случвало. На един път изчезнали цели 15 души. Жалко за хората, каквото и да дадат на близките им, нищо не може да ги успокои. На нея навремето й дали 5000 лв. от застраховката, но парите отишли само за лечение и лекарства.

Камери записали трагедията

Записи от камери могат да дадат ценна информация за трагедията в "Миджур". Това съобщи полк. Красимир Петров, който е бил на мястото на инцидента в Горни Лом. "Има охранителни камери. Опитахме да вземем записите, но в този момент в завода токът беше изключен и не успяхме да включим компютъра, но препоръчахме на колегите от следствието да изземат харддиска и да проверят записите", обясни той пред Нова тв.

"Компютърът е здрав и би трябвало да може да бъде снет записът, който ще ни даде изключително важна информация", допълни полк. Петров.

Издават бързо смъртни актове

Семействата на загиналите получават по 10 000 лв.

Правителството ще приеме постановление, с което семействата на загиналите при взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом могат да получат по 10 000 лв. помощ от държавата. Това съобщи на среща с тях в селото Спаска Петрова, зам.-министър на труда и социалната политика. Те получават и по 325 лв. еднократна помощ от ведомството. За две възрастни и болни жени - майките на 51-годишната Милка Петрова и на 42-годишния Иван Георгиев, които са сред загиналите, ще бъдат назначени социални асистенти.

Социалното и правосъдното министерство ще придвижат до дни процедурата за издаване на смъртни актове, което ще ускори и получаването на паричните помощи и удостоверенията на наследниците. Специална помощ ще бъде оказана на семействата, в които има 9 деца. Най-малкото - 5-годишният Иван, чиито родители Иван и Венера Георгиеви са сред загиналите, ще бъде настанен при брат си - 20-годишния Павел Георгиев. Партньор на БЧК дари на кръглото сираче 5000 лева.

Общината в Чупрене е открила дарителска сметка за набиране на средства в помощ на семействата. Тя може да бъде видяна на сайта на общината. Събраните средства ще бъдат разпределени между всички семейства, обясни кметът Ваньо Костин.

Девет дела за фабриката убиец

Собствениците не пуснали полицаи на проверка

Видинският административен съд е гледал 9 дела за 7 години - от 2007 до 2014-а, свързани с дейността на завода за боеприпаси в село Горни Лом - "Миджур". Това съобщиха от институцията. Две са били свързани с наказателни постановления, наложени от инспекцията по труда във Видин за неспазване на условията за безопасен труд. С тях са били обжалвани решения на районния съд в Белоградчик. Видинският съд е потвърдил постановленията, с които са предвидени санкции на собствениците на завода от по 10 000 лв. Потвърдена е и глоба от 1500 лв. във връзка с изплащането на допълнителни възнаграждения за продължителна работа. Други от делата са върнати на районния съд в Белоградчик за ново разглеждане заради процесуални нарушения.

В административния съд предстои разглеждането на две нови дела, свързани със злополучния завод. Едното е за глоба от 1000 лв. заради отказ при полицейска проверка на достъп до участъка за утилизация на боеприпаси. Второто е за непредставено съгласие от Главна дирекция "Национална полиция" за извършена доставка на мини от Гърция до завода.
Няма водени дела за отнемане на лиценза на завод "Миджур", официално съобщиха пък от Административния съд във Видин. В петък по Нова телевизия вътрешният министър Йордан Бакалов заяви, че на два пъти - през 2007 г. и 2010 г., е отнеман лицензът на завода, но съдът е отменял тези решения. Проверка в деловодствата на Административен съд-София град и във Върховния административен съд показа, че подобни дела не са водени и там. Според неофициална информация от МВР вероятно е станало объркване.

КОС влиза в три завода за боеприпаси

Трагедията в Горни Лом задейства серия от проверки на службата "Контрол на общоопасните средства" към МВР. Заедно с инспекцията по труда те ще инспектират как се изпълнява утилизация на боеприпаси в заводите в Костенец, Габрово и Русе. В крайдунавския град цехът за обезвреждане на боеприпаси работи от 2000 г. В него има бронирани кабини, в които разглобяването на боеприпасите се извършва от машини. Работниците в завода преминават задължително обучение, а на всеки две години държат изпит, за да им се презаверят документите. През 2012 г. обаче имаше инцидент в завода, но без човешки жертви. Заводът в Габрово в петък е проверяван три пъти от МВР и трудовите инспектори, и е преминал регулярна проверка от районната инспекция по околната среда заради смяна на дейността.

Откриха лова без веселби

В община Чупрене открихме лова без веселби, съобщи Даниел Йорданов, председател на ловно-рибарското сдружение "Миджур". Така изразяваме своята съпричастност към мъката на съселяните си, загубили близките си във взрива в завода за взривове в село Горни Лом. Нито един от членовете на сдружението не е сред загиналите, допълни ловният шеф. Въпреки това, в събота за началото на новия сезон са се явили около 70% от членовете. Тези от други населени места, членуващи в местните дружинки, не са пристигнали за първия изстрел.

Сълзи и свещи на площада в Горни Лом

Да сме по-отговорни за живота на хората около нас, призова епископ Поликарп

Молитва за душите на загиналите работници отправиха хората от Горни Лом в събота. На площада се събра цялото село. Със сълзи на очи местните запалиха свещ в памет на жертвите на взрива. Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи заупокойна молитва. Бяха изброени имената на всеки един от 15-те работници.

"Правим това и за утеха на живите, за да им вдъхнем сили и търпение да понесат голямата болка", каза епископът. Духовникът призова за повече отговорност за собствения живот и за живота на хората около нас, за да не се повтарят такива трагични инциденти.

Близките на загиналите пък получиха яснота от епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит Дометиан, за това как да почетат паметта на любимите си хора. Преди два дни стана ясно, че издаването на смъртни актове може да отнеме години.
"Нека да се извършат заупокойни молитви и панихиди за загиналите, в които да се споменават имената им. Да се извърши опело от свещениците както изисква православната традиция и дух, като се оформи символичен гроб, паметна плоча, ковчег или урна, в която да бъдат положени останките", посъветваха от Видинската митрополия. Според свещениците, ако не бъдат открити останки, урната може да бъде покрита с траурен саван, на който да е изобразен спасителят Исус Христос.

Митрополията предлага на близките да направят общ мемориал-гроб, където да се извършват опела и заупокойни молитви за всички загинали. "Желаем упокоение на душите на загиналите, а на живите - сили и търпение, за да преодолеят болката по своите близки", завърши епископ Поликарп.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай