Пещерата "Леденика" се пропука

Затварят я заради безопасността на посетителите

Пещерата "Леденика" се пропука | StandartNews.com

Враца. Голяма пукнатина в скалата близо до входа на пещерата „Леденика" наложи затварянето й. От понеделник природният феномен във Врачанския балкан е под ключ, съобщи кметът Николай Иванов.

Процепът зейнал още преди няколко месеца. Извикана е комисия от центъра за научни изследвания, проектиране и архитектура, която установила, че пещерата е опасна за посетителите и трябва да се спре достъпът до нея, докато не се укрепи.

В момента екип от експерти на Университета по архитектура, строителство и геодезия проучват проблема. След около месец учените ще излязат със становището си за начините, по които скалата трябва да бъде укрепена.

Спасителните дейности пък трябва да бъдат извършени в най-кратки срокове, заради потока от туристи. Прогнозата е интересът към пещерата да нарасне изключително много след реализирането на мащабния проект „Леденика без сезони" на стойност над 5 милиона лева.

Строителните дейности на развлекателния парк и информационния център пред пропастта са на финала си. Очаква се амфитеатърът и атракциите да привличат посетители още на пролет. Но това няма как да стане, ако пещерата остане под ключ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай