Пенсията - 80% от заплатата

Пенсията - 80% от заплатата | StandartNews.com

Пишат до февруари новите правила, спираме работа на 65 г.
Изравняват възрастта на мъжете и жените до 15 години
Пенсия - на 65 г.

Пенсията трябва да е равна на 80% от заплатата, която е получавал всеки човек. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Той проведе първата от серията срещи между държавата, бизнеса и синдикатите за пенсионната реформа в събота сутринта.

"В момента съотношението между двете цифри е много по-малко. Средната заплата за страната е 865 лева, докато средната пенсия е 236 лева. Ако пенсионната система работи добре, би трябвало при 860 лева средна заплата да има около 700 лева средна пенсия", посочи Калфин. И допълни, че до края на годината трябва да се вземат част от решенията, а до февруари догодина да се предложи на Народното събрание цялостното виждане за това как да бъде укрепена пенсионната система. Тя предвижда още след около 15 години възрастта за пенсиониране да бъде изравнена между мъжете и жените и да достигне 65 години.

Разговорите за продължаването на пенсионната реформа между държавата, бизнеса и синдикатите започнаха. Целта e до края на годината да се вземат част от решенията, а до февруари догодина да се предложи на Народното събрание цялостното виждане за това как да бъде укрепена пенсионната система.

"Идеята е в обозримо бъдеще, примерно 15 години, да бъде разположено увеличението за възрастта за пенсиониране, която и за мъжете и за жените в най-масовата трета категория труд да достигне 65 години", обясни вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

В момента мъжете се пенсионират на 63 години и 8 месеца, а жените на 60 години и 8 месеца. Според графика, въведен при предишното управление на ГЕРБ през 2012 година, увеличението на пенсионната възраст до достигане на 65 години за мъжете трябва да стане по много по-стръмна скала - 4 месеца всяка година, което означава тази възраст да се достигне до 2018 година. Предложението на вицепремиера Ивайло Калфин е стъпката да бъде 2 месеца на година. Това е било и предложението на експертите от Консултативния съвет по пенсионна реформа, които заседаваха по време на служебния кабинет.

Увеличението на възрастта за пенсиониране за работещите при трета категория труд ще доведе до увеличаване и на възрастта за пенсиониране на работещите при тежки условия, защото по закон работещите при първа категория труд трябва да се пенсионират 8 години по-рано от масовата трета категория, а работещите при втора категория труд - 3 години по-рано. Така годините за пенсия на първа категория труд ще станат 57, а на втора - 62. Предложенията за пенсионна реформа обаче няма да включват единствено повишението на годините за пенсия, в тях трябва да се вземат и редица мерки за укрепване на приходите в пенсионната система, вторият стълб - допълнителното задължително осигуряване.

"Целта на пенсионната реформа е хората да започнат да получават нормални пенсии", посочи вицепремиерът Ивайло Калфин. По димите му пенсията трябва да е 80 процента от заплата, която е получавал човек. Сега това съотношение е много по-малко. "Показател за това е разликата между средната заплата и средната пенсия в България", посочи Калфин. В момента средната заплата за страната е 865 лева, докато средната пенсия е 236 лева. "Ако пенсионната система работи добре, би трябвало при 860 лева средна заплата да има около 700 лева средна пенсия", посочи Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай