Павлова: Влагаме 130 млн. лв. в пътищата на Северна България

Павлова: Влагаме 130 млн. лв. в пътищата на Северна България | StandartNews.com

С тях ремонтираме 250 км пътища, каза още регионалният министър

Тази година събрахме 130 млн. лв., които са от целево финансиране и приходи от винетки, и ги влагаме в ремонта на 250 км пътища в Северна България. Това съобщи в Монтана на регионална конференция на ГЕРБ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Лиляна Павлова информира участниците във форума за възможностите за развитие на Северозападна България и вече отделените за това средства от правителството. 13 градски общини от региона са включени в програмата за насочване на инвестиции от програмата „Региони в растеж". Повече средства се насочват и от програмата за конкурентноспособността на икономиката. Но трябва да имаме смислени проекти, защото преди години са изпълнявани много безсмислени разработки.

Всяка община трябва да има и да реализира свой интегриран план за градско развитие. За Северозападна България са резервирани 217 млн. лв. за това. Става въпрос за ремонт и изграждане на паркове, улици, озеленяване – всичко, което променя градската среда. У нас и по света има тенденция на миграция на населението към големите градове и чужбина. Целта ни е хората да се задържат да работят и живеят в своите градове, изтъкна Лиляна Павлова. За Северозапада са отделени и 70 млн. лв. повишаване на енергийната ефективност на сградния фонд. С 23 млн. лв.са подпомогнати 19 професионални гимназии – за създаване на лаборатории и кабинети за професионална подготовка. Те трябва да се уточнят с бизнеса от какви кадри има нужда.

50 млн. лв. получава Северозападът и от програмата за изграждане на пътища, чиято стойност е 350 млн. лв., каза още министър Павлова. С тях продължава ремонтът на пътя към София през прохода „Петрохан", изграждането на обхода на Берковица. Скоростният път от Видин до София обаче засега няма да се изгражда, каза г-жа Павлова. Стойността му е 1 млрд.лв. Правителството не може да отдели тези пари, Европа – също. Преговаряме за намиране на инвеститори чрез публично-частно партньорство, но никой не иска да се заеме с този път. Инвеститорите търсят възвръщаемост за 10 – 15 – 20 години, а неговата е 50 – 80 години.

Министър Павлова запозна конференцията и със създаването на фондове за София, за Северна България. Чрез тях на бизнеса ще се дават дългосрочни и нисколихвени кредити, с които могат да се строят частни училища, молове, басейни, паркинги. Подготвя се и целенасочена инвестиционна програма за Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар и планинските и полупланинските райони. Тя включва 51 общини с 646 населени места. За нея са определени 565 млн. лв.,завърши министър Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай