Патриарх Неофит служи в Троянския манастир на Успение Богородично

Патриарх Неофит служи в Троянския манастир на Успение Богородично | StandartNews.com

Троян. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави празничната света литургия в Троянския манастир "Успение Богородично" на 15 август, когато Църквата отбелязва Успението на Божията Майка, съобщиха от Светия Синод.

В този ден манастирът отбелязва своя храмов празник. Оглавявайки празничната света литургия патриарх Неофит продължава установената традиция от неговия предшественик патриарх Максим в този ден да служи в обителта край Троян.

На самия празник утринното богослужение в манастира започва в ранна утрин с празнична полунощница, по време на която се изнася Богородичната плащаница и с лития се обикаля храма. След това се отслужва и света литургия, в края на която по традиция чудотворната икона Пресвета Богородица - Троеручица, прочутата светиня на манастира, свързана със самото му основаване, се сваля от проскинитария и се поставя в специална носилка. Носена от богомолци, тя се отправя с литийно шествие към могилата с параклиса, недалече от манастира, където е станало първото чудо, с което се прославя светата икона. На могилата се извършва водосвет и присъстващите богомолци се поръсват за здраве и освещение с осветената вода.

Троянският манастир „Успение Богородично" е един от трите ставропигиални (подчинени пряко на патриарха и Светия Синод) манастири в България, заедно с Рилския и Бачковския. От него са започнал своя духовен път редица именити български духовници. Понастоящем игумен на обителта е Негово Преосвещенство Браницкия епископ Григорий.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай