Патриарх Неофит оглави Събора за Доростолските мъченици

Патриарх Неофит оглави Събора за Доростолските мъченици | StandartNews.com

Българският партриарх Неофит оглави Първата съборна служба за 21 Дороостолски мъченици. В съслужение с Доростолския митрополит Амвросий, с членове на Светия синод и с представители на Поместните православни църкви от Русия, Украйна, Молдова, Румъния и Гърция дядо Неофит води църковния ритуал в катедралния храм „Св.Св. Петър и Павел" в Силистра. Специално заа да сее включат в службата в града дойдоха и хористите от катедралния храм „Свети Александър Невски" в столицата.

Главата на БПЦ пристигна в Доростолската епархия в събота привечер. Край село Гарван той бе посрещнат от владиката Амвросий, от областния управител на Силистра Стоян Бонев и много миряни. Това е първото песещение на дядо Неофит като патриарх в крайдунавска Добруджа. Идеята на Светия Сиинод, у нас да се чества делото на Доростолските мъченици, срещна голямо одобрение сред християнската общност в региона. Жители и гости на Силистра се стекоха в неделя в храма, за да присъстват на църковното богослужение.

За първи път там бяха изнесени за поклонение мощи на Светиите Петър и Павел, както и мощите на Свети Дасий Доростолски и сподвижниците му, принесли себе си в жертва заради вярата си в Христос. След като в началото на тази година БПЦ вписа в църковния календар нов празник – Съборът на Доростолските мъченици, той ще се чества вече всяка година в третата неделя след Петдесетница.

Съборът завърши с курбан за здраве. Патриарх Неофит остава в Силистра и в понеделник. В първия ден на новата седмица главата на нашата църква ще има среща с кмета на града доктор Юлиян Найденов. Посрещането на Негово Светейшество е насрочено за 10 часа на площада пред кметството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай