Патладжанът - специалистът, който ни подмалдява

Любимият гурме продукт може да запази своите ползи дори след замразяване или термична обработка

Патладжанът - специалистът, който ни подмалдява | StandartNews.com

Любимият гурме продукт съдържа лесно смилаеми здравословни минерали, които бързо насищат организма и възстановяват естествените показатели за регенерация на клетките в организма. Хранителните вещества които съдържа влияят положително върху състоянието на сърцето, бъбреците, черния дроб, отделителната система и редица други органи. Яденето на този зеленчук има цялостен лечебен ефект. В същото време патладжанът е изключително вкусен зеленчук, който може да запази своите ползи дори след замразяване или термична обработка. Калоричната му стойност е 28 килокалории на 100 грама продукт.

Ето и няколко съвета как да обработвате патладжаните преди и по време на готвене:

  • Преди употреба се нарязват и посоляват, а след това се изплакват със студена вода. По този начин се извлича значителна част от соланина (вид токсин), на който се дължи горчивината.
  • Пържат се на силен огън, в добре загрята мазнина, за да не поемат много от нея.
  • При преработката им не бива да се употребяват метални съдове и уреди.
  • Могат да се приготвят с кожицата, но без нея ястията имат по-фин вкус.
  • За да не се напукват, преди да се поставят да се пекат, се набождат.

Маринован с чесън, оцет и магданоз

Необходими продукти: 4 кг патладжан, 1/2 л. олио, 800 мл. оцет, 100 г сол, 200 г захар, 2 глави чесън, 4 връзки магданоз, 1 глава целина, 1 с.л. бахар

Начин на приготвяне: Патладжанът (4 кг) се нарязва на кубчета. Бланшира се на порции в леко подсолена вода, за няколко секунди. Изважда се и се отцежда.Чесънът (2 глави) и магданозът (4 връзки) се нарязват. Патладжанът се слага в буркани, като се редува следната последователност - ред патладжан, ред чесън, магданоз и целина. Реденето продължава, докато се запълни буркана.Накрая се изсипва марината, направена от смесването на оцет (800 мл.), захар (200 г), олио (1/2 л.) и бахар (1 с.л.). Напълнените буркани се поставят в тенджера, сипва се вода и се включва котлонът. Когато заври, част от водата се сипва в тях, така че да се напълнят почти до ръба. Затварят се и се варят за няколко минути, така че да се стерилизират.Горещите буркани се изваждат и обръщат с капачките надолу. Покриват се с кърпа, така че да останат топли. Щом изстинат са готови за складиране.

 

 

На фурна с доматен сос и моцарела

Необходими продукти: 3 патладжана, 300 г моцарела, 6 с.л. доматено пюре, 2 домата, 2 с.л. зехтин, 1 ч.л. риган, сол

Начин на приготвяне: Патладжаните (3 бр) се измиват, нарязват се на филийки по дължина, посоляват се и се оставят за половин час да пуснат горчивия си сок. След това се изплакват и подсушават. Приготвят се на пара или се изпичат докато омекнат.След това патладжаните се редят в тавичка и между всеки две филийки патладжани се поставя малко от соса, получен от смесените доматено пюре (6 с.л.), рендосаните пресни домати риган (2 бр), зехтин (2 с.л.) и сол. Накрая ястието се поръсва обилно с моцарела (300 г) и се запича на фурна за около 20 минути - докато моцарелата се разтопи. Сервира се горещо.

 

 

 

Сарми с ароматна плънка и пикантно сосче

Необходими продукти: 1 голям или 2 малки патладжана (сини домати), 300 гр. мляно месо (телешко, свинско, пуешко, смес), 1/2 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз, щипка естрагон, но не е необходимо, сол, черен пипер, 1 супена лъжица ракия, слънчогледово олио

За соса: 500 мл доматено пюре или нарязани домати, 1 глава червен лук, 1 скилидка чесън, 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз (или малко нарязани листа от кориандър), сол, черен пипер, няколко листа пресен босилек, зехтин/олио

Начин на приготвяне: Измийте патладжаните, изсушете ги и отрежете края на стеблото (кожата не се бели). Нарежете ги на тънки филийки с дебелина 3-4 мм (от 1 голям патладжан се получават около 12 филийки), посолете ги и ги оставете да си пуснат горчивия сок. След това ги изплакнете и подсушете с домакинска хартия.Всяка филия патладжан намазнете леко и запържете в предварително загрят тефлонов тиган на умерен огън от двете страни, докато стане златисто-кафява и омекне. Извадете ги върху чиния и покрийте с капак. Ако използвате червено месо (говеждо или телешко), то се смила в машина. Бяло месо (пилешко или пуешко филе) може да се смеле или накълца ситно. Нарежете ситно лука и го запържете в малко олио, колкото да се за зачерви. Охладете го. В купа смесете каймата, лука, заедно с олиото от пърженето, ситно нарязаните чесън и магданоз, сол и черен пипер на вкус, ракията и малко естрагон (по желание). Поставете по малко от плънката на широкия край на всяка патладжанена филийка и навийте на сарми (рулца). На дъното на огнеупорен или керамичен съд за печене сложете няколко супени лъжици доматен сос и подредете отгоре патладжанените сарми с ръба надолу. Залейте ги с останалата част от соса, поръсете с накъсан босилек, покрийте с фолио и печете във фурна, предварително загрята до 180 "C, 40-45 минути.

Как да приготвите соса: В загрятото олио/зехтин запържете ситно нарязания лук. Добавете доматите, нарязаните чесън и магданоз, сол и черен пипер на вкус, и задушете за 10 минути на слаб огън.

 

Султан кебап

Необходими продукти: 500 г пилешко месо, 1 бр. морков, 2-3 глави лук, 1 бр. патладжан, 2 с.л. доматено пюре, кимион, черен пипер, сол, щипка захар, 2-3 с.л. олио, 50 г масло, 2 с.л. брашно, 250 мл прясно мляко, 100 мл вода, 2-3 скилидки чесън, 200 г кашкавал, 8 бр. кори за баница

Начин на приготвяне: Първо нарежете патладжана на кубчета и го сложете в подсолена вода, след което отцедете, за да не горчи. Нарежете пилешкото месо на кубчета (аз използвах 250 г месо от бутчета и 250 г филе), посолете го и го подправете с кимион и черен пипер. Нарежете и лука и моркова. Вземете тенджерка, сложете малко олио и запържете патладжаните. Извадете ги от мазнината и сложете лука и морковите. Запържете ги няколко минути, добавете към тях пилешкото месо. Ако е необходимо може да сложите малко вода, за да не загорят. Когато месото, лука и моркова са сготвени сложете доматеното пюре, захарта, сол, кимион и оставете за още няколко минути на котлона. Сложете и патладжана и разбъркайте добре плънката.

Пригответе сос Бешамел: в подходящ съд сложете маслото, олиото и подправките, добавете брашното и запържете. Внимателно сложете млякото и водата и бъркайте докато соса се сгъсти. Накрая настържете чесъна.Вземете тавата, в която ще печете султан кебапа, намажете я с олио. Вземете огнеупорна купичка, покрийте я с два листа кори за баница, напълнете с плънка, завийте от края. Обърнете купичката и получилата се малка топка сложете в тавата. Повторете това още три пъти. Залейте обилно с бешамела, настържете отгоре кашкавал и печете на 200С градуса до златисто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай