Първата цигара - на 14 години

Първата цигара - на 14 години | StandartNews.com

Всеки трети пали до половин час след събуждане

Всеки трети пушач у нас е заклет фен на тютюна

Още на 14 години българинът посяга към цигарите. 46,9% от пушачите у нас са запалили първата си цигара именно на тази ранна възраст. Това сочат данните от анкета на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), проведена по повод Световния ден на експушача, който отбелязахме на 30 октомври. Тревожно е още, че 58,4 на сто от родните ученици са активни пушачи. Сред тях до 10 цигари дневно изпушва всяко осмо момче и всяко трето момиче.

При възрастните статистиката не е по-добра. 37,4 на сто от българите потребяват тютюневи изделия, като всеки трети от тях е заклет пушач. Оказва се, че епизодичните пушачи сред нашенците са малко на брой и дори плавно намаляват. Интервалът от време между събуждането и запалването на първата цигара е един от критериите за определяне на степента на никотиновата ни зависимост. Според данните всеки седми пушач запалва първата си цигара за деня до 5 минути след събуждане, а от 6-30 минути след ставане от леглото - почти всеки трети.

Все пак 2/3 от анкетираните българи категорично подкрепят пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Най-силна е подкрепата при мъжете над 55-годишна възраст и сред дамите на възраст между 35 и 44 г. Почти всички анкетирани заявяват, че са напълно информирани относно опасността за организма от тютюнопушенето. Според данните обаче половината от пушачите у нас или общо 50,7 на сто от любителите на вредния навик заявяват, че не желаят да се откажат от цигарите.

Въпреки доказания здравен риск и осведомеността на обществото за заболяванията, причинени от тютюнопушенето, употребата на цигари остава широко разпространена по света. Според Световната здравна организация (СЗО) общият брой на пушачите надхвърля 1,3 млрд. души.

Тревожните нива на тютюнопушене, консумация на алкохол и затлъстяването в Европа може да означава, че следващото поколение ще живее по-кратък живот, предупреди наскоро СЗО. По данни на организацията някои страни са претърпели драматичен спад в процентите на непушачите, а именно Гърция, Русия и България.
Тютюнът е вероятен рисков фактор за най-малко 25 заболявания на ендокринната система, а влиянието му върху глобалното здраве е огромно, макар и не напълно оценено, напомнят експертите.

Всяка година през ноември отбелязваме Международния ден без тютюнопушене. По традиция той се чества всеки трети четвъртък на месеца и тази година се пада на 19-и. Идеята е поне за 24 часа всеки пушач да се раздели с вредния си навик в името на собственото си здраве.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай