Парад на мумиите vs проклятието на фараона

Грандиозният спектакъл в Египет събуди интереса към туризма

Парад на мумиите vs проклятието на фараона | StandartNews.com

* 22 кралски особи, управлявали преди 3000 г., дефилираха в Кайро

* Владетелите влезли за пръв път в новата си столица като осолена риба

* Грандиозният спектакъл събуди интереса към туризма в Египет

 

На 24 март контейнеровоз блокира Суецкия канал, а загубите за световната търговия се изчисляват на 1 милиард долара. На 26 март влакова катастрофа в Сохаг, горен Египет, взе живота на 32-ма души, а 66-има бяха ранени. Само ден по-късно 8 души загинаха, а 24-ма пострадаха тежко при срутването на многоетажна сграда близо до летището в Кайро.  Тези събития, които се случиха в рамките на няколко дни в Египет, накараха местните хора и светът да се запитат дали зад тези трагични инциденти не стои "проклятието на фараона"? То гласи: "Смъртта ще долети с бързи криле за онзи, който наруши покоя на фараона". Според преданието тези думи са изписвани в гробниците от свещеници и застигат всеки, който се осмели да проникне в тях. Мнозина свързаха поредицата от нещастни случаи с новината за преместването на 22 мумии на египетски царе от един музей в друг.  Наложи се археолозите да обясняват, че става дума за чиста случайност и нито един от гробовете не е бил повреден при изваждането на древните останки. Най-известният египтолог Захи Хауас и историкът Басам ел Шамаа отново припомниха, че смъртта на археолози, проникнали в гробниците на фараоните, се дължи на бактерии. Други пък нарекоха "златния парад на фараоните" акция срещу проклятието. И посочиха, че в деня на провеждането му - 2 април, вече няма чакащи кораби в Суецкия канал.

Слънцето залязва над Кайро, а последните му лъчи осветяват пищна церемония - 22 кралски особи дефилират в столицата. Всяка от тях пътува в собствено превозно средство с кортеж, музика, светлини, костюми и коне.

Единствената особеност е, че монарсите, участващи в шествието, са мъртви повече от 3000 г. Мумиите им напуснаха Египетския музей на площад Тахрир и изминаха 5 км до новия си дом - Националния музей на Египетската цивилизиция. 

Групата включваше 18 царе и четири царици от 17-та до 20-та династия на древен Египет, управлявали преди около 3500 до 3100 години. Те бяха транспортирани в капсули, пълни с азот, върху превозни средства, осигуряващи минимални вибрации и по трасе с преустроена настилка.

Повечето от мумиите са открити при археологически разкопки в края на 19 век на две места в руините на Тива, древната столица на Египет, днешен Луксор. Те ще бъдат разположени в Царска зала на мумиите, която ще отвори за широката публика на 18 април. Залата е проектирана така, че посетителите да изпитат илюзията, че са в Долината на царете в Луксор.

"Избрахме Музея на цивилизацията, защото искаме да изложим мумиите по цивилизован и просветен начин, а не за забавление, както беше в Египетския музей", каза най-големият специалист по древна история на Египет Захи Хауас. Една от големите атракции е мумията на Рамзес Втори, най-известният фараон от Новото царство, управлявал 67 години и останал в историята с подписването на първия известен мирен договор. Интерес предизвиква и владетелката Хатшепсут, поела властта въпреки че по нейно време обичаите изключвали жени-фараони.

Иманяр открил тайника със саркофази и злато

Години след смъртта на монарсите, държавата Египет е  разделена и отслабена, а кражбите на гробници се разрастват. Свещениците са принудени да скрият кралските мумии в тайни убежища.

Така в продължение на векове останките на владетелите са опазени от любопитни. В края на 19 век обаче един от тайниците е разкрит, а историята за това прилича на приказката за пещерата на Аладин.

"През 1871 г. член на семейството на Абд ал Расул, което се издържало от иманярство, водел стадото си на паша. Една от козите обаче избягала нагоре към планината на юг от храма на кралица Хатшепсут. Мъжът хукнал след животното и стигнал до пещера. Когато влязъл, се озовал пред мумии, ковчези и злато", разказа Захи Хавас пред CBS News.

Семейството запазило тайната в продължение на 10 години, като иманярите изнасяли артефакти и ги продавали. Но за безценните находки научили колекционери от цял свят и продажбите направили впечатление и на местните власти. Те арестували един от членовете на семейството и го разпитвали цял месец. Мъжът не казал и дума. А когато го освободили, поискал от семейството си по-голям дял като компенсация. "Останалите членове отказали и започнали да се бият помежду си. Тогава един отишъл в полицията и съобщил всичко за пещерата", казва Хавас.

Влизат в Кайро като осолена риба

Мумиите са натоварени на лодки и по Нил стигат в Кайро. Но когато отдавна мъртвите крале и кралици пристигат в новата столица на страната си, са спрени на митницата.Инспекторите установяват, че думата "мумия" не се среща в никоя категория стоки, разрешени за влизане. Но все пак решение е намерено - в документите мумиите са записани като "осолена риба". Първо са отнесени в музея Булак, а през 1902 г. са преместени в Египетския музей. За първи път са изложени публично през 1958 г.

Защо ги местят отново?

Процъфтяващата туристическа индустрия е един от основните източници на доход в Египет, но тя страда много заради COVID-19.  Затова Парадът на фараоните е начин за засилване на интереса към Египет като дестинация.

Събитието на стойност милиони долари, което фокусира погледите на целия свят, бе много внимателно подготвено. Водещ на токшоу дори помоли живеещите по маршрута на парада да скрият боклуците от покривите на сградите си за ден, тъй като ще има въздушни кадри от кралското шествие.

Събитието включваше и откриването на обелиск, както и разопаковането на четири сфинкса в центъра на известния площад Тахрир в Кайро. Артефактите бяха инсталирани и вече няколко месеца чакаха дебюта си. Целият парад беше предаван на живо от министерството на туризма и антиките в Египет.

Противоречиви атракции

Въпреки че древната история на Египет очевидно е основа за туристическа индустрия, мумиите са починали човешки същества и винаги е имало шумен дебат дали те не трябва да бъдат погребани, вместо да бъдат излагани на показ.

Разкопаването на гробове е забранено в исляма, а д-р Ахмад Карима, професор по ислямско право от университета Ал-Азхар в Кайро, наскоро отново повдигна въпроса за показването на мумиите за "някакви долари и евро". Според специалиста, телата трябва да бъдат ексхумирани само за научни изследвания, след което да бъдат незабавно погребани отново.

През 1980 г. президентът Ануар Садат разпореди затварянето на Кралската стая за мумии в Египетския музей с аргумента, че тя осквернява мъртвите. Вместо това искаше останките да бъдат погребани. това обаче не се случи.

Археолозите, които се противопоставят на скриването на мумии, настояват, че не са грабители на гробници, а запазват древните останки от унищожаване и трябва да свършат работата си, за да научат за миналото. ДНК тестовете и сканирането продължават да променят това, което знаем за това как древните египтяни са живели и умирали.

Новият им дом е като гробниците в Долината на царете

От 22-те кралски мумии, настанени в Националния музей на египетската цивилизация, 20 бяха изложени на показ, а две - кралица Меритамун и кралица Т, бяха на съхранение. "Всяка мумия има история, всяка мумия е магия", каза Хавас пред CBS News. 

"Новият шоурум е по-скоро като еднопосочен кръгъл лабиринт. Той е проектиран като гробниците в Долината на царете. Всички стени са черни, прожектори осветяват мумиите", казва Сайед Абу-Ел Фадал, говорител на NMEC, пред CBS News.

Новата изложбена зала ще включва рентгенови снимки и сканиране на мумиите и някои от вещите им. В продължение на повече от 3000 години тези царе и кралици са местени от една гробница в друга, от една столица в друга и от един музей в друг. "Сега, надяваме се, най-накрая ще им бъде позволено да си починат в мир", казват археолозите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай