Панаир на Чудесата в Пловдив (ОБЗОР)

Панаир на Чудесата в Пловдив (ОБЗОР) | StandartNews.com

Издигат за ЮНЕСКО Голямата базилика под тепетата

Културно-исторически панаир ще има догодина в Пловдив. Всяка от общините ще изгради свой павилион или щанд, в който ще представя не само културно-историческите си атракции, но и местните обичаи, занаяти, вина, кулинарни специалитети, СПА и балнео възможности.

Предложението направи главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова по време на дискусията "Чудесата на България", организирана от вестника ни в Пловдив. Идеята е чудесна, подобно изложение в България няма и ние ще го организираме, първи подкрепи предложението кметът на града Иван Тотев. Той покани "Стандарт" да организира още през януари специализиран форум с участието на археолози, историци, туроператори и кметове от цялата страна, на който да се начертае план за провеждане на панаира. Ще работя той бъде и с международно участие, ангажира се Тотев.

Идеята бе подкрепена от зам.-министъра на културата доц. д-р Бони Петрунова, шефката на комисията по култура Полина Карастоянова, областните управители на Пловдив и Пазарджик - Здравко Димитров и Трендафил Величков, представителите на научните среди и туристическия бранш.

Усилено работим по реставрацията на Голямата базилика, тя ще е една от бъдещите културно-исторически атракции на Пловдив, каза кметът Иван Тотев. С нея градът ще кандидатства за включване в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Вече са разкрити 1200 кв. м уникални мозайки, а на непроучените терени очакваме да открием поне още 1000 кв.м. Така раннохристиянската базилика от IV-VI век може да се окаже и най-голямата у нас, тъй като според археолозите притворът й е по-висок от тази в Плиска, допълни Тотев. Трябва да използваме възможността, че ще бъдем Европейска столица на културата през 2019 година и да направим така, че не само Пловдив, но и България да се превърнат в разпознаваеми дестинации, категоричен бе кметът.

Председателката на комисията по култура в парламента Полина Карастоянова покани "Стандарт" да организира и нова широкоформатна среща "Чудесата на България" в НС, на която да се направи план-програма за промотирането на Пловдив като Европейска столица на културата още от догодина. И да се набележат съпътстващи събития през следващите години, които да рекламират страната ни.

Детски рисунки в парламента

Уникална изложба "Моето пловдивско чудо" направиха по време на дискусията децата от ОУ "Драган Манчов" и СОУ "Христо Г. Данов". Те получават книжки "Чудесата на България" от "Стандарт". А някои от най-добрите рисунки ще бъдат в кабинетите на зам.-министъра на културата Бони Петрунова, шефката на комисията по култура Полина Карастоянова, главния редактор на "Стандарт" Славка Бозукова.

ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА "СТАНДАРТ"

Изложбата от Лувъра на гости под тепетата

1. Културно-исторически панаир, в който всеки кмет да направи павилион с чудесата на града си.
2. Децата до 18 години да посещават безплатно музеи, галерии, театри и културно-исторически атракции в рамките на учебната програма.
3. Пътуваща фотоизложба "Чудесата на Пловдив", която да обиколи българските културни центрове в Европа.
Показване на изложбата от Лувъра в Пловдив още следващата година.

Летището на концесия
Менда Стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси в парламента

Развитието на летище Пловдив наистина е изключително важно не само за туризма, но и за търговията и индустрията в региона. Подготвя се изгодна концесия за аеропорта, която да привлече инвеститор. В нея ще се отпуснат допълнителни терени с възможността за изграждане на карго терминали, които да носят приходи и да помагат и за поддържането на пътническите терминали, така че да се привлекат нискобюджетни компании, летящи от и до Пловдив. В концесията ще се предвидят и терени за логистични паркове, които също да носят приходи. Очаква се крайният вариант да бъде готов през март. Защото на летище Пловдив наистина е нужен сериозен инвеститор. Пари за туризъм има, но те трябва да се върнат много бързо и в пъти, за да има смисъл от инвестицията. Защото за много инициативи са раздавани пари, но без резултати. Пловдив доказа, че с правилните вложения резултатът не закъснява и че реклама може да се прави не само с пари, но и с мисъл.

Националната реклама е задължителна

Любозар Фратев, председател на УС на Съвета по туризъм в Пловдив

Летище Пловдив е изключително важно. Ще бъде жалко, ако бъде убита златната кокошка, която има потенциал.
Голям проблем е острият дефицит на национална реклама на туризма. Пловдив направи нужното и резултатите са видни. Но трябва да се разбере на най-високо ниво, че рекламата е майка на търговията, както казвахме едно време, и от нея зависи не само имиджът ни, но и броят на туристите, които ще пристигат у нас. Туризмът може да се превърне в причина да ни забележат, да ни уважават и да се чува гласът ни, дори когато става въпрос за световни решения.

Туристите да плащат за фонд "Култура"

Всеки турист у нас трябва да отделя средства при посещението си за културните забележителности. Това предлага председателят на Комисията по култура и медии в парламента Полина Карастоянова. За да се случи това, може да се измисли и въведе специален механизъм, подобен на туристическата такса, която плаща всеки гост в хотел у нас, обясни тя. Средствата ще се събират в специален фонд и ще се разходват целево и ефективно за култура, обясни тя.
Пловдив - европейска столицата на културата, е огромен шанс, подобно на този, който имахме тази година с изложбата в Лувъра. И тук трябва да благодарим специално на министъра на културата Вежди Рашидов за огромните усилия, които положи, посочи Карастоянова.

Можем да печелим 2 млрд. евро от култура

Благой Рагин, председател на БХРА

2 милиарда евро може да печели всяка година България от културен туризъм. За да се случи това обаче, са нужди усилия и инвестиции. Ако не решим въпроса с пловдивското летище, трудно ще докараме туристи. Белград се превърна в столица на Балканите с нискотарифните си полети, но за това държавата отдели средства, за да привлече нискобюджетните компании и чуждите туроператори.

50 евро струва полетът от Белград до Париж - самолетите сноват като трамваи между двете столици. Заради еколозите у нас един пирон не може да се забие. 500 милиона евро годишно губим и от ски туризма, защо не направим като в Австрия. Там има 300-годишен закон, според който си длъжен за всяко отсечено дърво да засадиш ново. Затова имат хубави писти и хубава природа.

В момента вода газим, жадни ходим, защото имаме хотели дворци, имаме минерална вода, култура, история, но никой не знае за тях.

Започва тежка реформа

Сливат музеи, откриват нови

Директорите трябва да станат мениджъри, категорична е доц. д-р Бони Петрунова

Благодарение на 10-те милиона лева в бюджета за следващата година, отделени за музейните работници, ще започне реформа в сектора. Това обяви зам.-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова на дискусията "Чудесата на България", организирана от вестник "Стандарт" в Пловдив. Обмисля се естествено вдигане на заплатите на служителите, тъй като в момента те са изключително ниски, а част дори са и по-малки от минималната заплата. Първо е нужна финансова обосновка и анализ, за да стане ясно как ще се променят възнагражденията. Тъй като в момента служителите в различните музеи получават различни заплати, обясни тя. Задължително е обаче чрез реформата директорите на музеи да се превърнат в мениджъри. Промените ще са много тежки и част от музеите вероятно ще престанат да работят, други ще се слеят, ще се откриват нови, поясни зам.-министърът. Законодателството в областта е тежко и реформата все пак не е въпрос само на пари, допълни Петрунова. Тя допълни, че кампанията на "Стандарт" "Чудесата на България" се е появила в точния момент. Няма такава институция, която да успее да събере толкова различни специалисти и да направи това, което вие успяхте да постигнете през последните пет години за популяризиране на чудесата ни, заяви Петрунова. Че музеите могат да са печеливши разказа и кметът на Пловдив Иван Тотев. Той даде за пример обновения природо-научен музей в града, който само за няколко седмици е успял да събере 30 хиляди лева приходи. Може би трябва да се помисли и за реформа при ценообразуването на билетите за музеи и галерии, заяви Тотев и посочи, че към момента таксите наистина са много ниски в сравнение с общоевропейските. В Пловдив обмисляме и въвеждане от следващата година на комплексен билет за повече забележителности. Това обаче се случва трудно, защото повечето музеи са под различно ръководство, допълни Тотев.

Общи маршрути за региона

Трендафил Величков, областен управител на Пазарджик

Цяла Тракия трябва да се възползва максимално от факта, че Пловдив ще е Европейска столица на културата. В област Пазарджик всяка от 12-те общини може да се похвали с невероятни забележителности. Протоград в местността Юнаците е на 6000 години, Стрелча се гордее с Жаба могила, Пещера - с уникалната крепост Перистера, Велинград с минералните извори. Затова и от името на местните власти в областта искам да поканя кмета на Пловдив г-н Тотев и кампанията "Чудесата на България" на в. "Стандарт" да направим среща, на която да определим най-атрактивните общи маршрути. А също така - да обсъдим промотирането на целия регион.

Да заделяме по 2 лв. за 2019 г.

Здравко Димитров, областен управител на Пловдив

Заради предстоящото през 2022 г. Световно изложение в Дубай отсега всеки турист там плаща по 10 дирхама за финансиране на бъдещото събитие. Защо и всеки гост на България да не отделя символична такса от 2-5 лв. за превръщане на Пловдив в достойна Европейска столица на културата. Защото това е престиж не само за Пловдив, а за цяла България.

Всяка година имаме по една културна атракция

Иван Тотев, кмет на Пловдив

Културният туризъм е много важен за Пловдив, особено в контекста на това, че градът е културна столица на Европа през 2019 г. Ние сме едни от малкото градове, които през последните 4-5 години отбелязват стабилен ръст на културния туризъм. Само тази година отчитаме 6% повече туристи и 8% повече нощувки в сравнение с 2014. Всяка година поне един нов значим археологически и културен обект се открива в общината. Стремим се не само да привличаме нови туристи, но и да караме гостите ни да се връщат отново.

Лифт до Небет тепе

Жорж Трак, културен център "Тракарт"

Предлагам въжена линия от единствения огромен покрит паркинг в Пловдив до Небет тепе. Така туристите ще могат да стигат до забележителностите за 4 минути, а както знаем, за да стане една атракция посещавана, до нея трябва да има удобен и ефективен превоз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай