Палестинец загина в посолство в София (ОБЗОР)

Палестинец загина в посолство в София (ОБЗОР) | StandartNews.com

Палестинец, издирван от Израел, за да доизлежи доживотната си присъда за убийство, бе открит мъртъв в палестинското посолство в София. Омар Зайед живеел в България от 1994 г., а през декември миналата година Израел поисква от София да бъде екстрадиран. Палестинската групировка, в която е членувал Зайед, вчера обвини за смъртта му Мосад. Израел категорично отрече да е замесен.

Омар Зайед избягал от израелски затвор, където лежал за убийство

Най-вероятно е бутнат от третия етаж на сградата, подозират от МВР

Палестинец беглец от израелски затвор, където лежал за убийство, бе открит вчера мъртъв в палестинското посолство в София. 52-годишният Омар Найеф Хасан Зайед живеел в България от над 20 години. Преди това членувал в обявената в много държави за терористична групировка "Национален фронт за освобождение на Палестина". През декември 2015 г. Израел поискал Зайед да бъде екстрадиран от България, за да излежи доживотната си присъда за убийството на израелски студент. Палестинецът обаче се преместил в палестинското посолство, докато неговите адвокати водят битка срещу искането да бъде екстрадиран. Вчера мъжът бил открит в задния двор на посолството на улица "Джеймс Баучер" в София. Сигналът за инцидента бил подаден на тел. 112 в 7.30 часа от служител на посолството. Той е сигнализирал за мъж в безпомощно състояние, който към онзи момент е бил жив. Лекарите от пристигналата линейка на Бърза помощ са направили животоспасяващи процедури, но по-късно констатирали смъртта му. Пристигналата на мястото следствена група от СДВР е установила, че трупът е бил местен от мястото, където е паднал. При първоначалния оглед е установено, че по него няма огнестрелна рана, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов. Засега основната версия, по която работи МВР, е, че Зайед е бил бутнат от третия етаж на посолството. Дипломатическата мисия обаче няма никаква охрана, нито физическа, нито техническа, уточни Костов. Това означава, че няма камери, които да са запечатали как е станал инцидентът.

Палестинското посолство е разрешило на българските власти да разследват случая, независимо че инцидентът е станал на територията на мисията. Зайед е имал удостоверение за постоянно пребиваване в страната ни от ноември 2012 г. Той е живеел в България от 1994 г., след като идва у нас от Сирия. През цялото време Зайед се е укривал от правосъдието на Израел. Това става ясно от получена във Върховна касационна прокуратура молба за екстрадиция. Искането е във връзка с продължаването на излежаването на доживотна присъда за убийство.

Според главния прокурор Сотир Цацаров ВКП е решила с постановление от 14 декември 2015 г. Омар Зайед да бъде задържан и изправен пред съд по процедурата за екстрадиция. Оттогава българското МВР го издирва, но полицаите не са знаели нищо за местоположението му, макар да са извършили разпити на хора от семейството му. Вчера "Народният фронт за освобождение на Палестина" обвини за убийството Израел, чиито представители обаче категорично отрекоха подобни твърдения.

Израел: Нямаме
нищо общо

Израел вчера категорично отрече да има каквато и да е връзка с инцидента в София.
Говорителят на израелското външно министерство Еманюел Нашхон коментира кратко, но ясно: "Това не е израелски въпрос". Други представители на министерството също отрекоха Израел да е замесен по какъвто и да е начин. Властите в страната научили за смъртта на Омар Зайед от медиите. Израелското радио цитира източник от силите за сигурност, според който "Израел няма интерес да нанася удари по стар терорист, особено ако има риск".

Групировка обвини
Израел за смъртта

"Народният фронт за освобождение на Палестина", в която е членувал Омар Зайед, разпространи изявление, в което обвини израелската служба за външно разузнаване и специални операции Мосад, че е убила Зайед. Твърди се също, че той е бил застрелян в главата. Палестинската марксистка революционна групировка се смята за терористична организация от Израел, ЕС, Съединените щати и Канада. Висш палестински чиновник също директно обвини МОСАД. Израелското външно разузнаване Мосад е отговорно за смъртта на Зайед", е заявил Иса Карак, председател на Палестинската комисия за делата на затворниците. Той твърди пред агенция "Маан", че случилото се е "международно пиратство" и настоява за международно разследване.

Бяга от болница
след гладна стачка

Имал бизнес на Женския пазар, оставя три деца сираци

Намереният мъртъв в палестинското посолство Омар Зайед получава доживотна присъда заедно с брат си Хамза и друг техен приятел на 29 декември 1986 г. Съдебното решение е за убийството на според едни израелски студент, според други - на войник, на 15 ноември същата година. Той влиза в затвора в "Аялон" в Израел. По-късно обявява гладна стачка и на 26 април 1990 г. влиза в болница във Витлеем. На 21 май е установено, че е избягал. След като минал през няколко арабски страни, се установил в България. Мъжът живеел в София от 1994 г. Брат му Ахмед и третият палестинец, осъдени на доживотен затвор, са освободени през 2011 г. в съответствие със сделката за размяна на палестински затворници за израелския войник Гилад Шалит, държан за заложник от палестинското ислямистко движение Хамас в продължение на пет години. Два дни, след като Израел отправя искане за екстрадирането на Зайед, в дома му е извършена операция, 18-годишният му син е задържан за разпит, а самият Омар получава убежище в палестинското посолство, твърдят палестински медии. Той оставя сираци три деца - 19-годишния Мохамед, 17-годишната Диана и 13-годишния Ахмед. След пристигането си в България започва да работи при чичо си, който е в София. Братът на баща му дава пари на Омар да започне свой дребен бизнес с търговия на Женския пазар в столицата. Омар се жени за сирийката Рания. Година по-късно им се ражда син, след още две години дъщеря, а накрая и двама близнаци, единият от които умира. За 22 години Омар никога не е имал проблеми с българските власти, твърдят запознати.

Специална комисия пристига
у нас за разследването

Палестинското президентство е сформирало следствена комисия, която да влезе в контакт с българските органи и да участва в разследването във връзка със смъртта на Омар Зайед. Това съобщи вчера палестинският посланик Ахмед Ал-Мадбух. Комисията ще пристигне днес сутринта, за да заработи заедно с българските си колеги по въпроса. Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че Омар Зайед е бил убит, но не обвини директно Израел. Ахмед Ал-Мадбух разказа, че Омар Зайед е бил намерен вчера сутрин, проснат на земята край задната врата на посолството и е бил все още жив, но по-късно е издъхнал.

Омар е един от борците на палестинския народ, който е водил съпротива срещу окупацията и е изпълнил своя дълг към своята земя и своя народ, заяви Ахмед Ал-Мадбух. Неговото убийство е резултат на това, че израелската окупация продължи да го преследва, каза още той. Ние очакваме резултатите от следствието и от аутопсията, за да разберем какво се е случило, уточни посланикът. На въпрос защо дипломатическата мисия не се охранява той отговори, че няколко пъти са искали охрана на посолството, но молбите им не са били чути.

Отговорът беше, че МВнР е направило проучване относно това кои чуждестранни дипломатически мисии не са ставали обект на посегателство в течение на последните 20 години и нашето посолство е едно от тях, поради което преди около седем години беше свалена охраната на посолството, обясни посланикът. По повод това, че Омар Зайед има присъда и е търсен в Израел, посланикът уточни, че според българската прокуратура давността за този случай изтича през 2020 г., но по думите му, логически погледнато, би трябвало абсолютната давност за този случай да изтече в края на настоящата година, а не през 2020-а, защото би следвало да се отчита от момента на произнасянето на присъдата. Омар Зайед има постоянно пребиваване в България и затова се подчинява на българското законодателство, обясни Ахмед Ал-Мадбух.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай