Палеонтологът Владимир Николов разказва как се търсят динозаври в България в „Песента на титаните"

Научни консултанти на изданието са проф. Николай Спасов, проф. Марлена Янева, гл.ас. Латинка Христова и гл.ас. Дочо Дочев

Палеонтологът Владимир Николов разказва как се търсят динозаври в България в „Песента на титаните" | StandartNews.com

Първата българска книга, разказваща от първо лице как се търсят динозаври в България, скоро ще излезе на пазара. „Песента на титаните: история за динозаври“ на палеонтолога и палеоилюстратор Владимир Николов от Националния природонаучен музей към БАН ще ни заведе на истинско научнопопулярно приключение. Ще надникнем в работата на българските палеонтолози с авторски художествени реконструкции на динозаври, изключително детайлен терминологичен речник и не на последно място – епилогът на книгата е написан лично от световноизвестния експерт по динозаврите проф. Стийв Брусати.

Книгата ще бъде налична в магазина на Национален природонаучен музей–БАН от 10 май, а от 11 до 14 май книгата - и на Софийския фестивал на науката в София Тех Парк. Всеки, който си купи книгата, ще подпомогне работата на учените от Националния природонаучен музей.

„Песента на титаните: история за динозаври“ е научнопопулярна книга, която проследява историята на третата експедиция до находището на динозаври край град Трън, състояла се през 2020 г. На разбираем език Владимир Николов представя естеството на палеонтологичната работа, основите на методите и анализите, които използват учените, за да изследват древното минало на живота и на планетата, както и проблемите, с които се сблъскват хората у нас, избрали палеонтологията за свой житейски път. За да бъдат пояснени научните термини и понятия е изготвен детайлен терминологичен речник, а над 30 снимки от работата на терен, диаграми и авторски художествени реконструкции на динозаври и други древни животни, илюстрират текста.

„От дете искам да напиша и илюстрирам книга за динозаврите. Даже не една, а много и различни книги. Неведнъж съм започвал, всеки път в различен формат, стигал съм донякъде, и съм изоставял проекта.

Не съм си представял, че ще бъде точно тази, че ще разказва нещата, за които разказва, и ще изглежда по начина, по който изглежда, но благодарение на творческия подтик на MediaBricks.bg и на подкрепата на Национален природонаучен музей, първата ми книга, озаглавена „Песента на титаните: история за динозаври“, ще види бял свят съвсем скоро“, споделя авторът.

Научни консултанти на изданието са проф. Николай Спасов, проф. Марлена Янева, гл. ас. Латинка Христова и гл. ас. Дочо Дочев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай