Падна тайната за мерене на кръвно без апарат

Ето я и нея

Падна тайната за мерене на кръвно без апарат | StandartNews.com

Ако искате да набюдавате здравето си, хубаво е периодично да мерите кръвното си. Въпреки че използването на надежден апарат за измерване на кръвно налягане е най-точният метод, има няколко техники, които можете да опитате, за да получите приблизителна оценка на кръвното си налягане без апарат. Важно е да се отбележи, че тези методи не са толкова прецизни, колкото използването на специализиран апарат за измерване на кръвното налягане, и ако имате притеснения относно кръвното си налягане, е препоръчително да се консултирате с медицински специалист.

Метод на палпация

Този метод включва опипване на пулса в определени точки, за да се оцени кръвното налягане. Намерете радиалната артерия на китката си, внимателно натиснете показалеца и средния си пръст върху нея и бройте ударите в продължение на 30 секунди. Умножете броя на ударите по две, за да получите сърдечната си честота. Въпреки че пулсът не показва директно кръвното налягане, високият пулс може да подсказва за повишено кръвно налягане.

Метод на аускултация Този метод изисква стетоскоп и маншет за измерване на кръвното налягане. Поставете мембраната на стетоскопа върху брахиалната артерия (вътрешната страна на лакътя) и надуйте маншета, докато престанете да чувате пулса си. Постепенно отпуснете налягането, докато слушате за първия звук (систолично налягане) и изчезването на звука (диастолично налягане). Точното интерпретиране на тези звуци обаче може да е предизвикателство без подходящо обучение.

Оценка на симптомите

Някои симптоми могат да показват високо или ниско кръвно налягане. Например замайването, замъгленото зрение, главоболието и задухът могат да говорят за високо кръвно налягане, докато умората, припадъкът и студените крайници могат да показват ниско кръвно налягане. Тези симптоми не са окончателно доказателство за нивата на кръвното налягане, но могат да ви дадат обща представа.

Начин на живот и рискови фактори

Наблюдението на начина на живот и рисковите фактори може да даде косвена представа за кръвното ви налягане. Редовните физически упражнения, поддържането на здравословно тегло, консумирането на балансирана храна (с ниско съдържание на натрий), овладяването на нивата на стрес и избягването на тютюнопушенето и прекомерния прием на алкохол допринасят за цялостното здраве на сърдечносъдовата система. Придържането към здравословен начин на живот може да помогне за поддържане на оптимални нива на кръвното налягане. Не забравяйте, че тези методи не са толкова точни, колкото използването на апарат за измерване на кръвното налягане, и самодиагностиката не трябва да замества професионалния медицински съвет. Ако имате притеснения относно кръвното си налягане, от решаващо значение е да се консултирате със здравен специалист, който може да осигури точни измервания и насоки въз основа на индивидуалните ви здравни нужди. Редовното проследяване на кръвното налягане е от жизненоважно значение за ранното откриване и ефективното управление на хипертонията, което може да намали риска от сериозни сърдечносъдови заболявания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай