Пада нивото яз. „Копринка", изпускат по-малко вода в Тунджа

Пада нивото яз. „Копринка", изпускат по-малко вода в Тунджа | StandartNews.com

Стара Загора. Нивото на язовир „Копринка" продължава да пада за радост на хората в селищата по поречието на Тунджа. В събота сутринта притокът на вода в съоръжението е бил 30,752 куб.м/сек, информирапа от община Казанлък.

Това е позволило от 9 часа изпускането на води в река Тунджа да бъде намалено с 20 куб. м/секунда. Сега общият обем на изпусканите контролирано води от него е 74 куб.м/сек. От тях 62 куб.м/сек се вливат в реката, а другите 12 куб.м/сек изтичат през ВЕЦ „Стара Загора" В момента в чашата на язовира има малко на 131 млн. куб. м вода при капацитет 142 млн. куб. м

Това се е почувствало чувствително в най-пострадалото старозагорско с. Нова махала, където над 250 души от наводнените къщи бяха евакуирни още в сряда след обяд. „По улицете вече няма вода, колите минават спокойно, оттича се и гояломто езеро, което се образува в центъра от прелелия канал", съобщи кметът на себлото Слав Кънев.

Единствено все още достъпът до ромската махала, която в най-ниското до реката, бил отрязан, но се очаквало до края на деня водата да се отдръпне и оттам.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай