Овнешко за Димитровден

Екзотични блюда- кестени задоволяват и най-капризния вкус

Овнешко за Димитровден | StandartNews.com

В събота е Димитровден - и макар че празникът означава, че зимата наближава, той предполага богата трапеза, с която подобаващо да почерпят именниците. Както за повечето подобни дати от националния календар, и за този има специални блюда. На масата преобладава месото. Октомври е месецът на овена според хрониките на нашите прадеди. По това време се заплождат овцете, от което зависи плодородието на бъдещата година. За това и сред задължителните ястия, които трябва да присъстват на празника, са курбан или яхния от овче месо. Ако в дома именникът е мъж, се приготвя и яхния с петел, ако е жена - от кокошка. Слагат се варена царевица, пестил, пита с ябълки или само печени ябълки, рачел.

За младата домакиня от града овнешкото може да звучи като голямо предизвикателство. Въпросът е да се изберат не толкова тлъсти парчета, а с малко въображение могат да се направят наистина изискани блюда. Сега тече и сезонът на кестените, които идеално ще паснат на овчето. За рецептата, която предлагаме, са необходими около 800 грама овнешко. То се почиства от ципите, вари се на слаб огън, като се отстранява събралата се пяна. Когато спре да се пени, се подправя с десетина зърна черен пипер, малко бахарчета, дафинов лист, разрязана на четири глава лук и супена лъжица ракия.

Втората част на готвенето включва задушаване на лука в масло, към което се прибавят лъжица доматено пюре и нарязаното месо. Бульонът се прибавя постепенно, докато се постигне желаната гъстота, като се бърка непрекъснато. Следват солта, захарта, печените и обелени кестени. Те могат да се заменят и с маслини. Месото се сервира с част от печените кестени, а останалата част от бульона може да се пасира и да се получи сос. Украсено с пресен магданоз, това блюдо едновременно отговаря на всеки изискан вкус и е в духа на традициите.

Кокошето месо също изисква по-дълго приготвяне. Тъй като е малко по-жилаво, най-добре да се сложи в тенджера под налягане. Класическите рецепти са на яхния или с кисело зеле. Интересно става със сини сливи и канела, за което птицата се нарязва на порции и се пържи в масло. В същата мазнина се запържва лук, нарязан на дълго и тънко. Като стане стъклен, се поръсва с лъжица брашно и се пържи до златисто. Прибавя се толкова доматено пюре. Едва тогава се пуска месото и се залива с хладка вода. Подправките са сол, червен пипер, захар. Яхнията се вари на тих огън, а към края се прибавят сливите заедно с костилките и щипка канела.

През есента тиквите са естественият десерт. Тиквеното сладко или рачел е много стара рецепта, която напоследък като че ли изчезва. Почистена тиква се нарязва на кубчета и се залива с вода от вар. За целта 500 грама гасена вар се залива с 2 литра вода, разбърква се и се оставя за 2-3 часа, докато варта падне на дъното, съветва майстор-готвачът Иван Звездев. След това се загребва "млякото" от вар, без да се разбърква, и се залива тиквата. Варта трябва да остане на дъното. Необходимо е тиквата да престои 24 часа в този разтвор. След това се измива добре в хладка вода и се слага в тенджера с 500-600 мл вода и килограм захар. Вари се около 20-30 минути, а после се добавя едно бурканче глюкоза от 150 мл. Рачелът се вари на слаб огън около 20-30 мин, а след това се подрежда в буркани и се залива със сока. Плодовете на есента предоставят широк избор на десерти за Димитровден. На някои трапези са задължителни печените ябълки или ябълковата пита (рецепта в карето).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай