Отпускат 500 хил.лв. за разкопки на Плиска

Отпускат 500 хил.лв. за разкопки на Плиска | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов заяви, че "целево ще бъдат разписани около 500 хиляди лева за разкопките в Плиска." Министър-председателят говори, след като бе удостоен с най-високото църковно отличие - орден „Св. цар Борис – Покръстител" - първа степен по повод 2 май – денят, в който отбелязваме 1150-годишнината от покръстването на България.

"След като в хода на разкопките започнат да се появяват интересни обекти, които са гордост за българите, ще бъдат отпускани средства – колкото са необходими", добави той, цитиран от Фокус.

Министър-председателят обърна внимание, че за довършването на участъка Шумен – Белокопитово от магистрала „Хемус" ще са необходими около 28 млн. лв.

"Стотици са дадени за манастири и църкви – нищо не е правил за ордени и за слава", продължи премиерът и каза още, че ще разговаря с археолози. Желанието му е Плиска да бъде като Перперикон, за да могат туристите, учениците, които посещават Плиска да научат за важните събития, случили се на това място.

Борисов допълни още, че докато е бил тук е видял два-три проекта за Плиска като цялостен археологичен комплекс, за който са нужни около осем милиона лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай