Сряда,

Отпушват пътя за Калотина

От: Администратор -
A
A
A

До дни ще бъде пуснат новият 3-километров участък от Околовръстното шосе в посока Калотина. Движението ще става по четири ленти. Пред завършване е и новият пътен възел на три нива, който се изгражда на бул. "Сливница". На обекта се строи денонощно, вървят довършителни работи по мостовите съоръжения, полага се асфалт.

Едновременно с това се монтират мантинели, осветление и пътни знаци. Строителството се следи отблизо от екипите на Агенция "Пътна инфраструктура". "Вече няма да висим в задръствания по Околовръстното", коментираха жители на "Люлин". Други пък се радваха, че ще стигат много по-бързо до Сърбия, където през уикенда много нашенци пазаруват.

Пътният възел "Сливница" е най-голямото съоръжение от проекта за изграждане на Лот 1 на Западна дъга. Възелът е проектиран на три нива, с което ще се осигури безконфликтното преминаване през пътната връзка, ще се подобри транспортното обслужване на международния и вътрешен трафик и ще се увеличи безопасността и сигурността на движението. Първото ниво минава под терена и свързва сегашното Околовръстно с продължението му на север. Средното ниво представлява кръгово кръстовище, което ще преразпределя движението в четири посоки - към Калотина, на север, към кв. "Люлин" и в посока към началото на автомагистрала "Люлин". Най-горното ниво е естакада, която ще отвежда движението от булевард "Сливница" директно към пътя за Калотина. Западната дъга има още един пътен възел, но на две нива - при свързването на бул. "Царица Йоанна" с Околовръстното.

Общата дължина на трасето е 3 км и включва изграждането на два пътни възела с две естакади, два моста над река Какач и реконструкция на съществуващото кръстовище на бул. "Сливница" и кръгово кръстовище с бул. "Царица Йоана". Проектът се изпълнява по Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г., а възложител е Агенция "Пътна инфраструктура".

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички