Откриха в Еквадор неизвестна цивилизация

Керамични отломки в Реал Алто не могат да бъдат свързани с нито една известна култура

Откриха в Еквадор неизвестна цивилизация | StandartNews.com
  • Керамични отломки в Реал Алто не могат да бъдат свързани с нито една известна култура

Отломки от керамични съдове, създадени от неизвестна досега цивилизация, откриха учени от Еквадор, Русия и Япония. Артефактите са датирани от 4640 - 4460 г. пр. Христа, съобщи Физ.орг, цитиран от БТА.  Разкопките са извършени на археологическия обект Реал Алто в Еквадор. Артефактитете са открити на дълбочина 75-100 сантиметра под земята.

Периодът, когато са създадени керамичните съдове, граничи с началото на съществуването на една от най-древните американски култури - Валдивия, чийто произход засега е загадка.

Тези керамични съдове обаче се различават от свързаните с културата Валдивия свои аналози по композицията на декоративните елементи и начина на създаване на изображенията. Намерените отломки са свързани с фрагменти, които бяха открити на обекта Реал Алто и други археологически обекти през 70-те и 80-те години на мналия век, но не са приписани на никоя култура.

Учените предполагат, че в Еквадор е възможно да се открият следи от още по-архаична култура и след това да се установи дали керамичните съдове от Реал Алто са създадени в Еквадор, или са дошли от друг регион на планетата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай