Откриха първо женско погребение в Света гора

В монашеската република е забранено да влизат жени

Откриха първо женско погребение в Света гора | StandartNews.com

При реставрация на византийски храм в Света гора под мраморния под са били открити кости, принадлежащи на жена, съобщава "Катимерини"

Под храма са били открити кости, които принадлежат на поне седем души. Повечето от откритите кости са на мъже. Три костни фрагмента обаче са по-малки и деликатни и след антропологическо изследване е установено, че са женски.

Останките са били пренесени на мястото, където са открити, с голямо старание от първоначален гроб, пише dir.bg. За да бъде установен произходът им, манастирът Пантократор, където се намира храмът, е поискал костите да бъдат датирани по радиовъглеродния метод.

Архитектът Федон Хадзиандониу, който ръководи реставрацията, казва, че това е първият случай, в който на Света гора се открива погребение на жена. В монашеската република още от Средновековието е забранено да влизат жени. Единствено в много редки случаи, при пиратски нападения или други нашествия, монасите са приемали временно жени в манастирите. Съществува и легенда за сръбския крал Стефан Душан, който завел жена си Елена (сестра на цар Иван Александър) в Света гора. Там тя била непрекъснато носена, за да не стъпва кракът й на атонска земя. В помещенията, където влизала,  били постилани килими със същата цел.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай