Четвъртък,

Откриха най-големия подземен град в света! Къде е?

От: Агенция Стандарт -
4585
Откриха най-големия подземен град в света! Къде е?
A
A
A

Археолози са разкрили най-големия подземен град в света. Той се намира в Турция.

В околия Мидят, в югоизточния вилает Мардин, археолозите открили пещера, която е само началото на тунел от множество проходи, водещи до комплекс, състоящ се от водни кладенци, силози и места за поклонение – всички датиращи от втори и трети век от н.е., пише вестник Daily Sabah, предава БГНЕС.

„Мидят е бил използван непрекъснато в продължение на 1900 години“, разказва Гани Таркан, директор на музея в Мардин, който ръководи разкопките. „Първо е построен като скривалище или зона за бягство.”

След като през втори век християнството не е било официална религия, семейства, които са приели християнството, намират убежище в подземни градове, за да избягат от преследване от страна на властите. „Вероятно подземният град Мидят е бил едно от жилищните пространства, построени за тази цел“, добави той.

Подобни подземни градове са открити в цяла Турция. Кападокия, в Източна Анадола, сегашна централна Турция, съдържа около 200 древни селища, издълбани от меката вулканична скала на региона през 7-ми и 8-ми век. Историците смятат, че тези пещери първоначално са предоставили на жителите на региона убежище от чужди нашественици, а през 14-ти век са били използвани като скривалища за християнските малцинства, които се криели от окупационните османски сили.

Градовете са напълно изоставени едва през 1923 г., след края на гръцко-турските войни.

Те са преоткрити случайно през 1963 г., когато мъж открива скрита стая зад стена в дома си.

Най-известният подземен град в Кападокия е многоетажният комплекс Деринкую, построен между 780 и 1180 г. н.е., разположен на около 60 метра под земята. Той е с капацитет да приюти около 20 000 души, плюс добитък. Винарски изби, конюшни, параклиси и религиозно училище са били открити сред тунели, които свързвали Деринкую с други подобни селища.

Новооткритият град Мидят обаче изпреварва Деринкую в сравнение с него. Може да побере „поне 60–70 000 души“, казва Таркан. 


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички