Вторник,

Откриха златни монети на Калиакра

От: Failed to load user -
2563
Откриха златни монети на Калиакра
A
A
A

Добрич. Златни монети изскочиха при разкопки на Калиакра.

"Те бяха открити в третия сектор, в който работихме във Вътрешния град, намиращ се на стръмния източен бряг на носа. Добросъвестни посетители на Калиакра ни съобщиха, че са видели там оголен от дъждовете череп", разказа доц. Бони Петрунова.

Тя и екипът й от археолози веднага започнали разкопки. Учените открили нов, богат некропол от ХIV век, от времето когато Калиакра е столица на княжеството на деспот Добротица. Две от златните монети са били в гроб в пръстта под черепа, като вероятно са били поставени върху очите на погребаната жена, каза доц. Петрунова. И добави: "Монетите са от тип Б на Йоан III, тяхното отсичане е датирано 1232-1254 г. Хиперпероните на Никейската държава съдържат 18-каратово злато, като вследствие на тогавашната криза постепенно спадат до 16 карата. Въпреки това те остават в продължение на дълги години най-стабилните златни знаци на пазара, с които се съобразяват такива сериозни търговски сили като Венеция и Генуа". Наред с този обект екипът й това лято работи и по още два обекта във вътрешния град на крепостта.

"Равносметката е, че колкото и средства да се вложат в проучването на крепостта Калиакра, те се възвръщат многократно, защото ни разкриват нови и нови тайни от богатата история на този изключителен природен и археологически феномен - нос Калиакра", категорична е доц. д-р Бони Петрунова.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички