Откриха съкровище под „Св. Неделя"

Откриха съкровище под „Св. Неделя" | StandartNews.com

Най-голямата колективна монетна находка е намерена при археологическите проучвания на пл. „Св. Неделя", обяви пред журналисти зам-кметът на столична община д-р Тодор Чобанов.

Монетното съкровище е съставено от 2976 сребърни денара от I и II век, укрити в керамичен съд, уточняват от общината.

„Благодарим Ви за рядката възможност да видим във Вашата лаборатория как една изключително ценна находка заживява нов живот и да покажем на медиите, че понякога нашата наука е изненадваща", заяви д-р Чобанов. Д-р Чобанов посочи, че откритата колекцията от монети е на гръцкия гражданин Селвий Калист и е събирана повече от 100 години.

„В случая това е едно съкровище, което за първи път в проучванията на нашата столица, на древна Сердика, ни дава поглед към една личност, която доскоро не знаехме, че съществува – Селвий Калист, който събира уникална монетна находка", обясни заместник-кметът.

Представени са почти всички императори и техните съпруги, дъщери или сестри от династията на Антонините – Нерва, Траян, Хадриан, Антонин Пий, Сабина, Фаустина Старша, Фаустина Младша, Криспина, Луцила.

Любопитна подробност е фактът, че върху стената на гърнето е издраскано името на последния притежател на това значително за времето си състояние – Селвий Калист, римски гражданин с гръцко фамилно име.

Находката се намира в Националния археологически институт с музей при БАН, където се извършва работата по нейната консервация. След това то ще бъде в Музея за история на София, който ще бъде открит официално на 17 септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай