Откриха нов терминал на летище Варна

От 27 август ще започне да работи новият терминал във Варна.

Откриха нов терминал на летище Варна | StandartNews.com

Варна. Над 150 млн. лева са инвестирани в проектирането и строителството на двата нови пътнически терминала на летищата във Варна и Бургас. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на официалното откриване на терминала във Варна. На събитието присъстваха и министърът на образованието и науката Анелия Клисарова,зам.-министърът на туризма Бранимир Ботев главният изпълнителен директор на Фрапорт Алета Фрейн фон Масенбах, представители на местната и централната власт и др.

„След построяването им новите пътнически терминали автоматично стават собственост на българската държава", каза министър Папазов. Това според него ясно показва предимствата на привличането на частни инвеститори в управлението и стопанисването на приоритетни държавни обекти, каквито са летищата, което води до бързото и качественото им модернизиране.

Инвестицията само в строителството на терминала във Варна възлиза на над 75 млн. лв., построен е за около 20 месеца на 20 000 кв.м., като това е около 3 пъти по-голяма площ за обслужване на пътниците от стария терминал. В проектирането и в строителството бяха заети над 1000 души. Новият пътнически терминал във Варна е втората мащабна инвестиция на Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД във варненското летище за последната година и половина, след откриването на напълно обновената писта за излитане и кацане на самолети в края на миналия февруари – инвестиция от 40 млн. лева. Същевременно концесионерът изплатил повече от 100 милиона лева до сега на държавата, като данъци, концесионни и други такси. Терминалът разполага с обширни зони за пристигащи и заминаващи,модерни системи за обслужване на пътници и багаж, атрактивни търговски зони и пълен комфорт. В залата за пристигащи има огромно пано с нарисувани слънчогледи, като идеята е на дизайнера Иън от известното архитектурно бюро „Паскал и Уотсън", който е видял и останал възхитен от добруджанските слънчогледи край нос Калиакра.

За първи път на летище може да се намери евтино кафе по 1.73 лв и сандвич за 2.95 лева, колкото струват и тортите.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай