Сряда,

Отиде си бай Милан Революцията

От: Failed to load user -
1812
Отиде си бай Милан Революцията
A
A
A

Отиде си бай Милан Миланов – Революцията, от Берковица. Във вторник вечер завършил своя пребогат житейски и творчески път на улицата, вървейки към дома си.

Милан Миланов е историк по професия. Той е създател на историческите музеи в Монтана, Берковица и Чипровци, участвал е в разкопките на 100 крепости в района, а 2 години е бил и уредник в Националния исторически музей. Защитавал е страстно своите идеи – прокарването на път от София до Видин през Петрохан, изграждането на вселенариум в Берковица, разкриване на римската история на Берковица, за което писа вестник „Стандарт".

Близо 25 години от новото време Милан Миланов издава безплатен вестник „Балкан", който разпространяваше из Северозападна България. Създател е на няколко филма, издал е и множество книги, свързани с историята на Берковица, Чипровции манастирите Чипровски, Клисурски и Лопушански. Издаде и „Вазов в Берковица", събрала спомени за големия писател и неговите герои.

Милан Миланов е съученик и верен приятел на писателя Йордан Радичков. Той го е снимал от първите му години на творческа личност в Берковица до смъртта му в София. Издал е произведенията на Радичков, свързани със Северозапада, а последната му мечта бе да изгради музей на Радичков в Берковица. Започна да събира много вещи и негови писма и книги, но не доживя да ги подреди в зала. Затова пък всяка година на рождения ден на Радичков устройваше изложба със свои снимки, запечатали лика му.

Милан Миланов бе и летописец на всички събития, станали в Берковица. Последно снима откриването на пречиствателна станция в село Бързия преди два месеца. Мнозина във вторник забелязаха отсъствието му на откриването на спортната зала във Вършец от премиера Бойко Борисов. Същата вечер, само ден след като навърши 87 години, той напусна света.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички