Отчаян строител си иска парите с гладна стачка

Отчаян строител си иска парите с гладна стачка | StandartNews.com

Чакат фалити на фирми и уволнения заради домино от неразплатени дългове

Безсрочна гладна стачка пред община Шабла ще обяви от сряда собственикът на каварненската строителна фирма "Логос" - Илия Чакъров. Той ще предприеме крайната мярка, ако до утре не бъдат изплатени парите за работата по реновирането на стадиона в морския град. Пред "Стандарт" Чакъров заяви, че неговата и още две фирми, едната от които "Валдим", са изправени пред фалит. Те не могат да дадат заплати на хората си, не могат да си внесат данъците и осигуровките. "В двете фирми работят близо 30-ина души, което означава, че тези хора също остават без работа. За пореден път днес /б.а. - вчера/ имахме среща с кмета на община Шабла Мариян Жечев. Заявих му, че ще започна гладна стачка, ако не си получим парите за работата", каза Чакъров. Той и колегите му вече за кратко протестираха, като на 3 март спряха движението по главния път от границата с Румъния по посока Варна. За блокадата кметът на Шабла Мариян Жечев сподели пред "Стандарт", че е поискано разрешение за протест, но той е отказал, защото това е международен път. "Въпреки това те са излезли да протестират, като са спирали коли за около десетина минути. Полицаите им съставили предупредителни протоколи. Стана ясно, че обмислят да правят и палатков лагер пред общината. Лично аз се изчерпах по темата. Посъветвах ги да си извадят от съда обезпечителни заповеди за вземанията си", каза Мариян Жечев. Чакъров обаче контрира с доводите: "Ние не можем да си търсим правата от съда, тъй като сме наемани от старозагорска фирма, която е подписвала договори. Разбрах, че не могат да се разберат двете фирми - спечелилата поръчката, която е от Пловдив, и наетата от нея като подизпълнител от Стара Загора, за разлика от 500 хил. лв. Кметът трябваше да подаде сигнал за това в прокуратурата", твърди Чакъров.

Мъжът разказа още, че въпреки лошото си здраве, ще отстоява докрай правата си и тези на колегите си. "Имам внук, който е на 10 години и е с рак на белия дроб. В болница в Ню Йорк е. Аз самият имам раково заболяване и прегледи установиха, че също имам ракови клетки в белия дроб и на шиен прешлен. В момента съм на химиотерапия. За мен парите са важни, но по-важно е да се спре с тези порочни схеми. Фирма печели обществена поръчка, наема фирма бушон, която няма имущество. Замисълът е корупционен", казва Чакъров.

Йорданка Лазарова - служителка на бензиностанция в Шабла, пък е на път да остане без работа. Пред "Стандарт" тя разказа, че очаква да бъде уволнена дисциплинарно, което ще обрече семейството й на глад, защото съпругът й е болен и единственото препитание осигурява тя. Причината да бъде уволнена са неразплатени фактури за гориво от шабленската фирма ПГ "Николови 2012" ЕООД на стойност около 44 хил. лв. Фактът е потвърден от направена на бензиностанцията ревизия. "Вината ми е в това, че съм се доверила. Иначе фактурите са налични и имат печат от фирмата, чиито автомобили са зареждали на обекта", казва съкрушената жена. Пред "Стандарт" пълномощник на фирмата длъжник - Ивелин Николов, потвърди: "Да. Имам такова задължение към бензиностанцията и смятам да го платя, когато ми платят на мен. Фирмата ми е транспортна. През лятото на миналата година бяхме наети от старозагорско дружество, което бе подизпълнител на спечелилия търга за ремонт на стадиона в Шабла. С нашите автомобили сме доставяли материали, както и сме извозвали отпадъци от обекта. Досега обаче не ни е разплатена дейността и затова и ние не сме се разплатили с бензиностанцията за горивото. Заради ситуацията, в която се оказахме заедно с други местни фирми - от Шабла и Каварна, както и старозагорското дружество "АнЕмСи Форест". Дори съм стигнал до ситуация да освобождавам хора, защото не мога да издържам", каза Николов.

Общината наела пловдивчани, те
си взели подизпълнител без право

Сагата започва с обществена поръчка, обявена от община Шабла, за избор на изпълнител за ремонта на стадиона. От сайта на общината е видно, че след процедурата е сключен договор за "Строително-монтажни работи за реконструкция и доизграждане на стадион и парков комплекс в изпълнение на проект: "Развитие на спорта в община Шабла - реконструкция и доизграждане на стадион и парков комплекс в гр. Шабла, общ. Шаблa" по Договор 08/321/01381 от 27.11.2012 г. по мярка "Основни услуги на населението и икономиката в селските райони" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г.". Стойността на договора е 5 291 044.21 лв. без ДДС. Спечелилият обществената поръчка и подписал договора е "ШАБЛА СПОРТ 2015" ООД със седалище в Пловдив. От справка в Търговския регистър става ясно, че в дружеството влизат "Теракоминженеринг" ЕООД и "Динамик ресурс" ООД, като "ШАБЛА СПОРТ 2015" е създадена със срок на действие до изпълнението на обществената поръчка. В договора, подписан от "ШАБЛА СПОРТ 2015", изрично е посочено, че фирмата няма право на подизпълнители. Остава обаче отворен въпросът как фирмата си наема подизпълнител - дружество от Стара Загора с управител Стойно Стойнов, който практически извършва работата по реконструкцията. Самият Стойнов също не си е получил парите от своя възложител, като заявява, че това е "Теракоминженеринг" с управител Иво Огнянов. "Аз, както и фирмите, които на практика аз съм наемал - три от Каварна и две от Шабла, сме потърпевши, защото Иво Огнянов не се е разплатил с мен, за да мога аз да се разплатя с другите. Имам договори, издадени фактури за материалите, които съм купувал, и за услугите, които съм ползвал", казва Стойнов.

Мъжът е наел адвокатска кантора и вече има изпратена нотариална покана към длъжника, като възнамерява да си търси заработеното и по съдебен ред. "Не е ясно защо не ни е платено и къде са парите, след като Иво Огнянов получи плащане от общината. Самият обект е отчетен от него, а от мен като изпълнител никой не го е искал и той дори не е въведен в експлоатация и там има още за довършване", категоричен е Стойнов. Той не крие, че има да се разплаща, като дори изрежда сумите наизуст - 56 хил. лв. на три фирми от Каварна, 100-120 хил. лв. на транспортната фирма на Ивелин Николов от Шабла и на склад със строителни материали в Шабла - 10 хил. "Самият аз имам да получавам от Огнянов малко над 494 хил. лв., което мога да докажа с документи", казва Стойнов.

Кметът на Шабла Мариян Жечев признава, че знае за неуредените финансови въпроси между фирмите, участвали в реновирането на стадиона. "Обектът е отчетен и окончателно платен. В опит да помогна за разрешаване на ситуацията, проведох среща с фирмите и те са на път да постигнат споразумение. Това, което мога да заявя, е, че последно плащане бе направено на 21 декември м.г., като все още не е платен ДДС, който не е постъпил в пълен размер по сметките на общината. ДДС-то е 314 хил. лв. Част от сумата вече ни е преведена и когато дойде и другата, ще се наложи да преведа парите на фирмата изпълнител", каза Жечев. Той поясни, че първоначално проектът е бил за малко над 5 млн. лв., но впоследствие е намалена стойността - малко над 4 млн. лв., за сметка на дейности, които не са извършени. Жечев бе категоричен, че общината няма наложена финансова корекция за проекта, като добави: "Имаше само една санкция от 60 хил. лв. за изпълнителя за неспазени срокове".

Иво Стоянов: Аз тези
хора не ги познавам

Иво Огнянов - представител на фирмата изпълнител на обекта - "ШАБЛА СПОРТ 2015", заяви, че все още не е получил ДДС-то по проекта, което е в размер на над 300 хил. лв. "Обектът не е приключен, защото това ДДС аз го дължа на държавата и съм го платил от оборотни пари на фирмата си и чакам държавата. Иначе 99 на сто съм се разплатил, но не знаех, че фирмата, която съм наел, е наела други фирми. Аз тези хора не ги познавам. В момента това правя - изяснявам си ситуацията и преглеждам документацията, за да се види точно какво се дължи", каза още Огнянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай