Отбелязваме 136 години от боевете на връх Шипка

Отбелязваме 136 години от боевете на връх Шипка | StandartNews.com

Днес отбелязваме 136-годишнината от боевете на връх Шипка за свободата на България.

Панихида в памет на загиналите в боевете войни ще бъде отслужена в Соколовския манастир. От местността "Узана" в Стара планина, от Соколския манастир, както и от храм паметника "Рождество Христово" към връх Шипка ще тръгнат три лъча на традиционния туристически поход. Над 300 души се очаква да се включат в него.

В 10 часа, от Соколския манастир, в похода ще се включи и президента Росен Плевнелиев. Точно в 12 часа започват тържествата пред Паметника на свободата. На историческия връх държавният глава ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част и ще произнесе своето тържествено слово. Плевнелиев ще присъства и на заупокойната молитва, която ще бъде отслужена от Старозагорския митрополит Галактион, в памет на загиналите защитници на Шипка. По-късно президентът ще положи венец пред Паметника на свободата.

След тържествената част, точно в 13 часа ще се състои възстановка на епичните августовски боеве, които са се състояли се преди 136 години. Тя е организирана от национално дружество "Традиция".

Героичните боеве на връх Шипка започват на 21 август 1877 година. Те се водят на най-високите точки на Шипченския проход - връх Свети Никола (връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо до 23 август , между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Столетов. След боя при Стара Загора Сюлейман паша насочва войската си, към Шипченския проход. Тя се състои от 27 00 души. На 19 август ген. Столетов съобщава, че целият корпус на Сюлейман паша е построен срещу Шипка и че числеността му е огромна. Столетов обаче е категоричен, че неговите бойци от 36-ти Орловски пехотен полк и още пет български опълченски дружини , общо 5500 души с 27 оръдия, ще се бият докрай.

Българските опълченци се сражават героично и достойно в отбраната на Шипченския проход. Те отблъскват няколко атаки за 2 дни. Най-тежкият бой започва на 23 август. Още рано сутринта турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Около 10 часа те получават шест табора подкрепление, но по обяд всички турски атаки са отбити. Въпреки това положението остава тежко, патроните и снарядите са на привършване.

Критичният момент в Шипченската епопея настъпва около 17 часа. Труповете на повече от 1380 защитници лежат по скатовете. Дори и тежко ранените се хвърлят в боя. В последния момент пристига генерал Радецки с взвода си. Тогава Шипка е спасена и армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, който отбранява Плевен. Така не могат да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав.

По време на 3-дневните боеве загиват 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника са повече от 8200 души. Боевете на връх Шипка през август 1877 г. се превръщат в повратна точка в хода на Руско-турската война, като определят крайният изход на войната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай