Осми сме по безработни в ЕС

С 2 милиона са се увеличили европейците без препитание за година

Осми сме по безработни в ЕС | StandartNews.com

Брюксел. България е на осмо място по брой на безработните в ЕС. За година броят на хората без препитание у нас се е увеличил с 1.2%. Това показват данните на Евростат за септевмри.

12.4% е нивото на безработицата в страната ни през миналия месец, средното ниво за Европа е 10.6%. Най-голям е коефициентът в Испания (25.8), Гърция (25.1) и Португалия (15.7). Най-малко безработни има в Австрия (4.4), Люксембург (5.2), Дания и Холандия (5.4).

Общо 25.7 млн. европейци са били без работа през септември. В сравнение с август броят им се е увеличил със 169 хиляди. Ръстът на безработицата обаче е плашещ в сравнение с година назад. През септември 2011 г. безработицата е била 9.8% или почти процент надолу. Това означава, че 2.1 млн. европейци са загубили работата си само за година.

Ръст бележи и безработицата сред младежите до 25 години. 5.2 млн. или със 164 хил. повече в сравнение с август са били младежите без препитание през септември. Като процент това е 23.3 или с 1.65 поевче в сравнение със същия период на 2011 г. У нас през септември младежката безработица е стогнала 29.3%.

Липсата на препитание сред младежите се оформи като един от най-наболелите проблеми за цяла Европа. Въпреки програмите за субсидирана заетост, които предлага ЕС, той не се решава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай