Орисали като бебе пилота Киров, че ще управлява Дългопол

Орисали като бебе пилота  Киров, че ще управлява Дългопол | StandartNews.com

Бивш военен пилот отвя досегашната кметица на Дългопол Маринка Иванова, която доби славата на най-имотната градоначалничка в България според декларираните приходи за последните две години. 47-годишният Георги Киров победи на балотажа с 2333 гласа повече, като спечели 65% от гласовете на избирателите във варненската община. Бившият авиатор, който е летял 10 години на МиГ 21, е издигнат от партията на Светльо Витков "Глас народен". Но не музиката свързва двамата, а ските и андреналинът по пистите в Боровец. Запитан дали има любима песен на "Хиподил", новият градоначалник на Дългопол признава откровено: "За електричество и музика не ме пийте, не съм в час". Георги никога не е бил член на партия, сега също не е влязъл в редиците на "Глас народен", но приема за свои посланията му. А партийният девиз, в който вижда и авиационен смисъл, го е допълнил за изборите в Дългопол, който звучи така "Заедно напред и нагоре".

Георги е завършил със златен медал средното си образование, а висшето военно продължава в Долна Митрополия, където е трети по успех на випуска. Роден е в Дългопол на 29 септември 1969 г. Месец преди това, на 30 август, селото е обявено за град, а по това време негов кмет е баща му Киро Георгиев. Когато се ражда синът, който е третият най-малък гражданин на Дългопол, хората буквално скандирали пред дома им "Роди се кметче". Може би още тогава местните са пророкували, че един ден наследникът на Киро Георгиев, който бил 8 години кмет, ще управлява общината. Знаех си, че ще дойде време да направя нещо за моя роден край, казва новоизбраният градоначалник. Той е откровен, че голямата подкрепа на балотажа, а и преднината, която взе на първи тур в изборите, е не толкова от симпатии може би към него, колкото заради това, че на хората им е додеяло от бившето управление. Смятам, че за последните 4 години средствата са били похарчени законосъобразно, но не целесъобразно. Не може да се правят пътища, където няма хора и е пусто. Или пък да се наливат пари в спортна зала в село Аспарухово, където дори и училище няма, дава пример Киров. Според него касата на общината е празна, няма средства за заплати на служителите до Нова година, но смята, че е негова работа да ги осигури. Кметът е мениджърска позиция, а не политическа, отстоява мнението си Киров. След ранното му пенсиониране по заслуги той се е хванал с успешен частен бизнес и има фирма за търговия с недвижими имоти.

Още сутринта кметът е получил поздравления за победата си от опонентката си Маринка Иванова. Върнал й жеста, като я приветствал за новото й място в ОбС, където досегашната кметица вкарва четирима от коалицията "Всички за долината". "Глас народен" също ще бъдат представени от четирима съветници, толкова има ДПС, БСП е с трима, а ГЕРБ - двама.
Киров е баща на три деца. Голямата му дъщеря е на 24 години, завършила е интериорен дизайн в Лондон, където работи сега. Има и двама юнаци на 3 години и на 8 месеца.

Иначе освен с кмет летец община Дългопол се прочу и с рекордна активност на балотажа.
68% отидоха до урните, което е рекорд не само спрямо варненските общини, но и в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай