Орешарски: Ще поискаме помощ от ЕК за бежанците

Орешарски: Ще поискаме помощ от ЕК за бежанците | StandartNews.com

София. България ще поиска помощ от Европейската комисия за справяне с бежанския поток. Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски при откриването на учебната година в Лесотехническия университет.

На въпрос дали правителството ще поиска финансова подкрепа от Европейската комисия за справяне с бежанската вълна Орешарски заяви: „В тесен диалог сме с комисията. Вицепремиерът Цветлин Йовчев прави посещение при комисарката му. Работим в тясно сътрудничество с Върховния комисариат. Към настоящият момент не сме поискали помощ, но сега отивам да го направя. Вече сме поискали техническа помощ. По отношение на финансовата помощ ще конкретизираме"

Премиерът обясни, че може да се наложи да се вземат пари от бюджета за справянето с бежанската вълна. „Страхувам се, че може да потрябват. На този етап не са искали от агенцията, но се страхувам, че до края на годината може да потрябват. На този етап сумите не са смущаващи или драматично високи. Говорим за рискове, следим ситуацията в Сирия", заяви още министър-председателят.

По отношение на затваряне на българо-турската граница заради бежанския поток, Орешарски поясни: „Обсъждали сме го като варианти, но няколкократно съм заявявал, че затварянето на границите не решава проблема, тъй като той в този си вид е хуманитарен преди всичко. И сега границите добре се охраняват и бежанците биват залавяни на границите преди да се отправят към бежанските центрове".

По думите на премиера рисковете за националната сигурност идват от опасността от прекалено голям брой бежанци, който ще ни затрудни във всяко едно отношение. Друг тип рискове са навлизане на радикализирани елементи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай