Оптимисти за ЕС, песимисти вкъщи

Българите разчитат на Брюксел да ни извади от кризата, сочи Евробарометър

Оптимисти за ЕС, песимисти вкъщи | StandartNews.com

Българите са сред най-големите оптимисти за бъдещето на Евросъюза, но пък са песимисти за ситуацията у нас. Това показва редовното годишно проучване на Евробарометър.

 

Близо половината (47%) българи смятат, че нещата в ЕС вървят в правилната посока. Още повече (60%) пък заявяват, че са настроени оптимистично за бъдещето на Съюза. 55% обаче са убедени, че нещата в България се развиват в грешната посока. За сравнение шампиони по еврооптимизъм са датчаните - 75% от тях смятат, че ЕС ще се развива в благоприятна посока. Следват Ирландия и Малта с 67%. Най-големи песимисти за бъдещето на ЕС са гърците(69%).

 

Преобладаващото мнозинство (94%) от българите оценяват настоящето положение на националната икономика като лошо. На противно мнение са едва 5%. Само 12% прогнозират подобряване в страната в следващите 12 месеца. Демокрацията ни също не струва, е другото доминиращо мнение. Едва 14% от населението изразяват удовлетвореност по този индикатор. Този процент е с над 30 пункта под средното измерено за ЕС и нарежда България на последно място сред всички страни членки. Евробарометър отчита подобни нагласи в Португалия и Румъния - с по 15% удовлетворени и съответно 85% и 84% неудовлетворени от функционирането на демокрацията в страните им. На обратния полюс - най-уверени и удовлетворени от състоянието на демокрацията в страните им са жителите на Дания (87% положителни отговори) и Швеция (84%).
Според българите ЕС е най-способен на успешни мерки срещу кризата в сравнение с националното правителство, Г-20, Международния валутен фонд и САЩ.
Над една трета възлагат най-големи очаквания на ЕС. Само 15 на сто се уповават на родния кабинет. Пак толкова имат вяра на Г-20.

 

За разлика от българите, жителите на ЕС като цяло, възлагат значително по-голяма роля на националното правителство за възстановяване на икономиката (22%).

 

Процентът, които разчитат на българското правителство за прилагане на мерки за справяне с негативните ефекти от кризата намалява - от 21% през пролетта на 2013 г. до 15% в сегашното изследване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай