Опашки за царя със страшните очи

Опашки за царя със страшните очи | StandartNews.com

Хиляди се снимаха със Самуил на втория ден след откриването

Най-после чист софиянец, а не руснак с паметник на жълтите павета, обявиха кибиците

"Моля те, обещай ми, че няма да го гледаш в очите", казва младеж и плахо пуска ръката на девойката до него. След миг избухва в смях и се надява тя да е схванала шегата му.

Откритият с почести паметник на цар Самуил за часове се превърна в най-голямата знаменитост след отприщилите се във виртуалния и реалния свят препирни. След нощните селфита със светещите очи и вчера цял ден пред статуята не спираше да се извървява народ, подгрят от информационния поток.

"Кажете ми, господа, какво не му харесват на паметника?!", попита на всеослушание младеж с фланелка на траш-метал групата Celtic Frost. Стоящият насреща велосипедист, изглежда, чакаше именно този въпрос и подхвана продължителна тирада: "Канският вой срещу статуята е руска пропаганда. Коминтернът измисли македонската нация и навремето лъжеха, че Самуил не е български цар, а македонски. Мразят ни и искат да ни потъпчат". "Не забравяйте, че пъкленото дело по отродяването ни го вършат соросоидите и задокеанската агентура. Заповядано им е да ни заличат националната идентичност и да ни затрият като народ", включиха се и кротувалите до този миг пенсионери.
След кратка и съдържателна дискусия будните граждани си стиснаха ръцете, че "петата колона" от соросоиди и руснаци дружно ни зловиди за монумента и

готви покушение срещу този връх на националната гордост

Групата патриоти тъкмо започна да обсъжда как би могла да се самоорганизира, за да предпази отечеството от тъмния заговор, но точно в този момент велосипедистът рече, че му е свършила обедната почивка и отпраши. Останалите също се пръснаха в жегата.
Междувременно отпред рязко заби спирачки полицейски джип и стресна останалите зяпачи. Без да слизат, служителите на МВР огледаха внимателно скулптурата, кимнаха одобрително и си заминаха по обратния път. След няколко минути процедурата повтори и лъскава пожарна с пълен екипаж.

В суматохата майка се опитваше да си спомни училищните уроци за цар Самуил и да не капитулира пред серията от питания на невръстната си дъщеря. "Виж му, мамо, сега очичките, пък друг път ще ти кажа какъв е бил. Ослепили са му войниците и той се споминал от мъка. Имаше и още нещо, но съм забравила", терзаеше се родителката. В разговора им се включи солидна госпожа с допълнителни сведения. "Войската му била пленена от византийския император Василий Втори. Той ослепил всички български войници и на всеки 100 оставил по един с едно око да ги води", разтълкува тя. До нея бързо се инсталира дамско каре, пристигнало специално да изкаже възхищенията си. "Най-сетне достоен паметник на български цар в центъра на столицата

че ми писна да гледам руски императори

подхвана едната. "Освен това Самуил е роден и израснал тук, чист софиянец. Вероятно е кръстен във близката базилика "Св. София", възгордя се дама с боядисана коса, на изглед шесто поколение столичанка. "Боже, каква мощ и сила излъчва. Пък и размерът му е точно колкото трябва - нито по-голям, нито по-малък", възторгна се третата. Четвъртата пък отбеляза изключително удачното разположение на статуята. "Самуил направо одухотвори пространството, досега тук нямаше какво да се види", отсече тя. "Вижте как са изпъкнали вените на ръката му, стиснала меча. Ах, какви силни чувства са изписани на лицето му. Истински воин - водил е войни за славата на България над 40 години, а не като сегашните...", отново се обади първата.

Най-разочаровани бяха хлапетата, дошли специално да зърнат светещите очи. Беше им обяснено, че за светлинното шоу трябва да се върнат късно вечерта. Блестящият царски взор стана отделна точка от дебатите. Повечето оратори похвалиха скулптора Александър Хайтов за оригиналното хрумване. "Акцентът върху очите е силна находка. Всички свързваме този цар с ослепените войници, чийто паметник, дело на проф. Любомир Далчев, стои отсреща. Сега доста хора и на него ще обърнат внимание", обясни мъж с посивяла брада и вид на преподавател от училището на Хари Потър.
Докато се дискутираха страшния поглед, пред мемориала се стовари поредната компания от възмутени баби. "Оплюха го без да са го видели.

Те са по-кьорави от ослепените войници!

И казват, че бил комунистически кич. Как не ги беше срам?!", възкликна най-достолепната от тях. "Такива сме си ние, българите, като орел рак и щука винаги теглим в различни посоки. Ето, прекрасният паметник е повод веднъж завинаги да се обединим и да тръгнем напред като народ", заключи най-близката й приятелка.
Разбуненото гражданството се обедини, но видя, че наоколо не се навъртат подходящи за бой соросоиди, и всеки се разотиде по своите си дела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай