Омбудсманът призова БНБ да бъде по-гъвкава с КТБ

Омбудсманът призова БНБ да бъде по-гъвкава с КТБ | StandartNews.com

София. Българска народна банка (БНБ) да прояви повече гъвкавост, за да се смекчи поне в определена степен положението на вложителите в КТБ. С тези думи националният омбудсман Константин Пенчев се обърна с писмо към Управителния съвет на БНБ във връзка с поставянето под специален надзор на КТБ и „Креди Агрикол България" ЕАД , съобщиха от неговия офис.

Той посочва, че той всекидневно получава жалби от хора, които имат сметки в КТБ и „Креди Агрикол". По думите му централната банка има възможност за действия, с които да защити вложителите.

„Големият брой засегнати съдби на хората обаче и убеждението, че държавата би трябвало да има механизми, чрез които да защити интересите на гражданите си, ме накара да направя много внимателен анализ на законодателството в тази област. Категоричното ми мнение е, че БНБ има възможност да приложи много по-гъвкав подход, вместо да стои пасивно и да чака шест месеца, за да предприеме някакви действия в защита на хората, вложили парите си в двете банки, тъй като са вярвали, че БНБ внимателно следи за банковата стабилност в страната. Подозирам, че е сериозна вероятността и всички зесегнати от това бездействие да спечелят евентуални дела за причинените им вреди, като обезщетенията ще бъдат платени от всички данъкоплатци", предупреждава Пенчев.

Омбудсманът пояснява, че не оспорва необходимостта от специален надзор, разбира и стремежа на БНБ да получи възможно най-пълна и подробна информация за състоянието на двете банки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай