Омбудсманът иска незабавна проверка в Бобов дол

Омбудсманът иска незабавна проверка в Бобов дол | StandartNews.com

София. Омбудсманът Константин Пенчев поиска от инспекцията по труда да направи незабавна проверка за правата на работещите в мините в Бобов Дол.

Поводът са репортажите, показващи натиск над тях във връзка с изборите в неделя, при който част от заплатите им се изплащат във ваучери. Те обаче важат само за определени магазини,чиито рафтове са празни.

„Така хората са поставени в унизително положение да се редят на опашки в продължение на много часове, за да могат да оползотворят получените от тях купони, като закупуват само ограничените продукти, които им се предоставят", пише в писмото си Константин Пенчев.

Той посочва, че правата на личността, нейното достойнство и сигурност са издигнати във върховен принцип.

„Потресен съм от изнесената информация за нарушаване на трудови и човешки права на български работници. Миньори, работещи при най-тежките и опасни условия на труд, вместо да получават уважение, са унижавани и им се уронва по недопустим начин личното достойнство", пише в препоръката на Пенчев, която е изпратена и до социалният министър.

Националният омбудсман настоява Изпълнителната агенция „Главна инспекция на труда" да извърши незабавно проверка по случая и предприеме всички необходими действия, които да гарантират правата на работещите в мините в Бобов дол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай