"Олинеза" в примката на братоубийствена война

"Олинеза" в примката на братоубийствена война | StandartNews.com

Александър Найденов и Христо Кръстев се цакат със запори

Фабриката за майонеза, лютеница и горчица "Олинеза" е в примката на братоубийствена война на двамата основни съдружници. Александър Найденов и Христо Кръстев се цакат в съда за неизплатени дългове, запорират имуществото на завода и водят битка на живот и смърт.

Заводът повтаря съдбата на "Петрол", когато един срещу друг застанаха руснакът Денис Ершов и българският му партньор Митко Събев. Пешкира опра оперативното ръководство, а заради безбройните дрязги без време си отиде от този свят главният изпълнителен директор Светослав Йорданов.

Исковете в съда валят един след друг. Първата жертва е Красимир Генов, миноритарен собственик, който е член на борда на директорите на "Партньори" АД, най-големият мажоритарен собственик в "Олинеза". Генов е и икономически директор на завода. Понеже "Партньори" се контролира от Христо Кръстев, отначало Генов е на негова страна, но впоследствие "обръща палачинката" и през август застава зад Александър Найденов. Междувременно успява да наложи и запор на дружествени дялове на "Партньори" АД заради задължение на дружеството към него за 108 461 лв. Това е отговор на предишен запор за същата сума. С него в акция да завладее предприятието Христо Кръстев запорира дяловете на "Партньори" АД в "Олинеза" за задължение на фирмата към "Хриси-99". Малката подробност е, че

"Хриси-99" е собственост на майка му

- Лилия Христова. Преди това Кръстев първо е заложил сгради от предприятието в полза на "Хриси-99". На 15 октомври пък ги продава с нотариален акт на никому неизвестна варненска фирма - за смешната сума от 1,2 млн. лв., при това на отложено плащане за 2 години. Според нотариалния акт единият от имотите е обор!? Купувачът е фирма без история, най-вероятно на ром или безимотен българин, който играе като подставено лице.

В играта се включва и Минко Минев, който също чрез съда сключва договор за особен залог върху дружествени дялове от капитала на контролираната от Александър Найденов "КИЛТ" АД. Тази фирма е вторият по големина съдружник в "Олинеза". Минчев твърди, че има да взима 500 000 лв. за консултантски услуги.

Взаимните запори зад гърба на основателя на "Олинеза" Найденов водят до реална опасност за прекратяване на дейността и начало на процес по ликвидация.

Историята на дружеството започва в далечната 1994 г. По-късно Александър Найденов привлича в екипа на дружеството Христо Кръстев. Като обикновен наемен работник, който да движи производствените процеси. С времето Кръстев става съсобственик в "Олинеза", а накрая държи 60 на сто от акциите й заедно с други съдружници чрез "Партньори" АД. Основателят на фабриката Александър Найденов се е задоволил с 60 на сто чрез "КИЛТ" АД. Като в българската поговорка "Ти му подаваш пръст, той иска да ти отхапе цялата ръка", Кръстев, който реално ръководи производството в "Олинеза", не само иска да получава дял от печалбата като съдружник.

Той иска цялата власт

и на практика цели да узурпира дяловете на съдружника си.
Александър Найденов, който публично стана известен най-вече с любовната си история с актрисата Елен Колева и с превземането на някои търговски марки български цигари за Русия, прави контраудар. И той не е от млада коза яре. Найденов пробива в големия бизнес покрай дебелите си номенклатурни връзки. Твърди се, че майка му е била секретарка на самия Андрей Луканов. Макар да е завършил "Българска филология" във Велико Търново, бързо е настанен на работа в международния отдел на тогавашното Министерство на външната търговия, управлявано от Луканов.

Найденов прави любима врътка - опитва се да сложи ръка на интелектуалната собственост на "Олинеза" - общо 29 броя търговски марки и 9 броя промишлени дизайна, като учредява особен залог в полза на кипърската офшорка "Аносеп Ентърпрайзис Лимитед". Твърди се, че самият Найденов контролира тази фирма, която играе на цигарения пазар в Русия. Залогът трябва да обезпечи договора за покупко-продажба между "Аносеп" и "Олинеза" за 15 млн. лв., сключен на 17 юли 2015 г. Според Найденов това е договор за доставка на растително олио за бъдещите 10 г. Според Кръстев това е "измислен дълг на завода, понеже такава сума никога не е постъпвала в "Олинеза".

По-малко от месец по-късно следва нова епична сага от епопеята в "Олинеза". В разгара на лятото, когато всичко живо е на почивка, там ври и кипи. На 14 август Христо Кръстев и Иван Янков правят уж общо събрание и взимат решение за изключване на "КИЛТ" АД като съдружник и искане за действия спрямо Найденов по чл. 145 от Търговския закон - т.е. да отговаря с имуществото си за вреди, причинени на дружеството. Основанието за това е залога на търговските марки въз основа на договора с "Аносеп".

В жалбата си против това събрание Найденов сочи, че от охранителните камери става ясно, че заседание не е имало, а около 8 ч за няколко минути Кръстев и Янков са заседавали в зала, охранявана от хора, които не допускат никого вътре. Найденов пише, че благодарение на Кръстев с няколко вдигания на капитала на "Партньори" АД, акционерното участие на Красимир Генов е сведено от 50 на 2,03 на сто. Найденов припомня, че Кръстев и Янков са криминално проявени - разследвани по 2 нашумели случая в завода в Костинброд. Кръстев и Станимир Жарков са

обвиняеми за побой на 12 работници

през януари 1998 г., а Янков е обвиняем за взрива от 23 април същата година, когато в "Олинеза" избухва цистерна и умират двама души.

Още на следващия ден на 15 август Найденов свиква "свое" общо събрание. На него е изключен "врагът" Христо Кръстев. Решенията са изключване на "Партньори" като съдружник в "Олинеза" и освобождаване на Кръстев като управител на завода. От протокола му става ясно, че "Партньори" кредитира дейността си постоянно с финансов ресурс от завода - между 200 000 и 600 000 лв. Най-важното обаче е, че прецаканият от Кръстев съдружник в "Партньори" Красимир Генов вече е на страната на Найденов.

Това не е всичко, защото има и трета серия на сагата "общи събрания". На 17 август следва ново събиране на хората на Кръстев, като отново е изключен "КИЛТ". На 4 септември Кръстев прави контра на врътката на Найденов с марките. Той също прави особен залог на част от завода. Кредитор е "Партньори", длъжник "Олинеза", а сумата е 960 000 лв. Вписването обаче, е спряно, докато не влезе в сила съдебно решение за съществуването на дълга.

Най-вероятният край на сблъсъка между съдружниците ще е съсипването на "Олинеза" като дружество, завод и търговска марка. Същото се случи с "Петрол" - от над 450 бензиностанции сега те са около стотина в цялата страна, а

оборотите са паднали между 5 и 10 пъти

в последните години. За съжаление обаче няма кой да спре братоубийствената война.
Никой от тримата съдружници не пожела да коментира пред "Стандарт" какво се случва в "Олинеза". Всеки от тях си мислеше, че е "поръчан" от конкурента си, което е показателно в какъв конспиративен филм участват. Така, нещо, градено 20 г., ще се срути след неколкомесечни съдебни битки между Кръстев и Найденов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай