Петък,

Олигарсите на Путин обедняха наполовина. Ето какво им остана

От: СТАНДАРТ -
1731
Олигарсите на Путин обедняха наполовина. Ето какво им остана
A
A
A

Войната в Украйна, санкциите и срива на рублата буквално опустошиха имането на руските олигарси. За малко повече от месец, откакто Русия нахлу в Украйна, милиардерите на Путин обедняха почти наполовина. Състоянието им се е стопило с над 40 на сто, отчете „Форбс”.

В списъка на световните милиардери на Forbes за 2022 г. има 83-ма руснаци, което е по-малко от 117-те миналата година. Останалите в класацията руски милиардери притежават богатство на стойност общо 320 млрд. долара, което е със смайващите 263 млрд. долара по-малко от преди година, предаде бТВ.

Тези милиардери са загубили средно 27% от богатството си - или 2 млрд. долара на човек, от миналата година до днес.

Шестима магнати отбелязаха спад в богатството си с двуцифрена сума от милиарди долари:

  • Леонид Михелсон (-10,9 млрд. долара);
  • Алексей Мордашов (-15,9 милиарда долара);
  • Генадий Тимченко (-10,7 милиарда долара);
  • Вагит Алекперов (-14,4 милиарда долара);
  • Сюлейман Керимов (-11,4 милиарда долара);
  • Татяна Бакалчук ​​(-10,9 милиарда долара).

Тридесет и пет руснаци, които бяха милиардери миналата година, изпаднаха от класацията през 2022 г. Сред най-забележителните отпаднали: руският банкер Олег Тинков и технологичният гигант Аркадий Волож.

Междувременно през последната година се оказа, че в Русия има само двама нови граждани милиардери: Денис Свердлов от базираната в Лондон компания за електромобили Arrival и Егор Кулков, един от първите партньори в Pharmstandard, базирана в Москва фармацевтична компания, а сега инвеститор в CMR Surgical, производител на роботи хирурзи. Тази компания събра 600 млн. долара финансиране през 2021 г.

Ето шестима от най-забележителните руснаци, чиито състояния се сринаха, включително тримата най-големи губещи:

Владимир Лисин

С 26,2 млрд. долара преди санкциите, сега с 18,4 млрд. долара. Загубите му се равняват на 7,8 млрд. долара. Лисин е най-богатият човек в Русия, но за една година е „олекнал“ със 7,8 млрд. долара, или 30% от цялото си богатство, което през миналата година е възлизало на с 26,2 млрд. долара. Неговата група от компании NLMK е един от най-големите производители на стомана в Русия.

Един от първите милиардери, които публично критикуваха войната, той каза, че „загубените животи“ в Украйна са „огромна трагедия, която е невъзможно да бъде оправдана“. За разлика от много други руски олигарси, Лисин не е бил лично санкциониран.

Роман Абрамович

От 14,5 млрд. долара състоянието му сега е оценено на 6,9 милиарда долара. Загубите му след санкциите се равняват на 7,6 млрд. долара.

Въпреки че собственикът на футболния клуб „Челси“ направи първите си милиарди по време на поссъветския период от ерата на президента Борис Елцин, днес Абрамович е най-разпознаваемото лице на милиардери, които изпитаха огромни загуби, благодарение на санкциите. През последните седмици се говореше дори, че най-вероятно олигархът е бил отровен, докато помагаше за мирните преговори между Русия и Украйна.

Поне четири от активите му, включително самолет Gulfstream G650, лондонско имение с 15 спални на стойност 140 млн. долара и любимият му футболен отбор „Челси“, са замразени от западните правителства.

Той беше принуден и да пусне „Челси“ за продажба заради санкциите. Абрамович има дялове и в два руски стокови гиганта – „Евраз“ и „Норилск никел“, които са загубили милиарди от стойността си след санкциите. Междувременно двете му яхти на стойност 900 млн. долара са акостирали около Турция.

Владимир Потанин

От 27 млрд. долара преди войната, сега е със 17,3 милиарда долара. Загубите му се равняват на 9,7 млрд. долара.

Потанин е вторият най-богат човек в Русия в момента. Той също е от групата на олигарсите, които натрупаха богатства при прехода от Елцин към Путин. 35-процентният дял на Потанин в компанията за добив на никел и паладий Norilsk Nickel беше онова, което накара богатството му да се изпари, след нахлуването на Русия в Украйна, въпреки че акциите се възстановиха само седмиците след това.

Алексей Мордашов

Алексей Мордашов - притежавал 29,1 млрд, сега има 3,2 млрд. долара. Загубите му се равняват на 15,9 млрд. долара.

Бившият най-богат човек в Русия е загубил над половината си пари от миналата година до днес. Мордашов беше санкциониран от ЕС през февруари заради „връзките си с руските лица, вземащи решения за войната в Украйна“.

Мордашов е мажоритарен акционер в стоманодобивната компания Severstal и TUI Group, една от най-големите туристически компании в света.

Вагит Алекперов

От 24,9 милиарда долара преди санкциите до 10,5 млрд. долара днес. Загубите му се равняват на 14,4 млрд. долара.

Алекперов притежава дял в петролния гигант „Лукойл“, една от най-големите компании в Русия след държавните компании „Сбербанк“ и „Роснефт“.

Алекперов, който някога е бил работник на петролна платформа, е загубил над половината от състоянието си от миналата година.

Той подаде оставка от ръководството на компанията вчера (21.04.2022г.). Алекперов изпълняваше функциите на президент и главен изпълнителен директор.

Сюлейман Керимов и семейство

До санкциите със състояние за 15,8 милиарда долара, сега е с 4,4 милиарда долара, Загубил е 11,4 милиарда долара.

Златният магнат Сюлейман Керимов е член на горната камара на руския парламент, богатството му идва от производителя на злато Polyus. Керимов беше санкциониран за първи път от САЩ през 2018 г. за предполагаемо пране на пари.

Източник: businessnovinite.bg

 


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com