Оланд се възползва от кодекса на ЕС: Европа да помага

Оланд се възползва от кодекса на ЕС: Европа да помага | StandartNews.com

Френският президент Франсоа Оланд обяви, че ще се възползва от клаузата в договора за Европейския съюз (42,7), според която страна, членка на съюза, която е била "обект на терористично нападение", може да изиска помощ от другите страни-членки.

Сътрудничеството в тази посока следва да се извършва чрез НАТО. Предприетите действия следва да бъдат съгласувани с ООН.

Предвижда се ЕС да мобилизира всякакви средства, включително военни, за да предотврати терористично нападение; за да предпази демократичните институции; за да подкрепи властите на държавата, станала жертва на терористичен удар, когато това бъде по искане на тези власти.

Днешното решение е взето единодушно на заседанието на Съвета на ЕС по отбрана, уточни Могерини. По нейните думи предстои Франция да уточни от какво има нужда и да договори помощта с отделните държави от ЕС.

Министър Льо Дриан изрази благодарност за бързата реакция на своите колеги, тъй като искането е било отправено вчера следобед от президента Франсоа Оланд и е получило единодушна подкрепа само часове по-късно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай