Четвъртък,

Огромен астероид лети към Земята. В опасност ли сме?

От: Агенция Стандарт -
533
Огромен астероид лети към Земята. В опасност ли сме?
A
A
A

Огромен астероид ще прелети край Земята утре, съобщи bTV. Той се движи със скорост над 70 000 км/ч. НАСА следи неговото движение в реално време със специален тракер, който всеки може да наблюдава и в социалните мрежи. Астероидът 7482 или 1994 PC1 е с диаметър над 1 километър. Той е от групата астероиди Аполо - астероиди, които прелитат близо до Земята.

Ако го сравним с един от най-високите небостъргачи в Съединените щати и в света - Емпайър Стейт Билдинг, то диаметърът на астероида е колкото два пъти и половина височината на сградата.Астероидът ще доближи Земята на около 2 млн. километра и на практика няма реална опасност от сблъсък.

Въпреки това специалистите от НАСА оценяват подобни космически обекти като "потенциално опасни".

Астероидът ще прелети отново на 18 януари, 2105 година.

Астероидът 1994 PC1 и друг път е минавал близо до земята, разказва ни директорът на обсерваторията в Рожен, който и днес наблюдава движението му.„Това по никакъв начин не може да повлияе на нашата планета на живите организми на Земята и на хората в действително, но има някаква малка вероятност този астероид някой път да се отклони и да ни удари. Последните няколко години този е един от големите, но не най-големият“, обясни Никола Петров – директор НАО.

Три астероидa като този преди 65 млн. години са унищожили динозаврите и голяма част от живота тогава.

„Има астероиди, които са с големина на юмрук, къща, пейка.. много по-малки, но 1 км е значителна големина за астероид. За това е важно да се инвестира в космически науки, в авиокосмическо инжинерство в астрономия, за да може хората да направят такава противозащитна система“, казва Тихомир Димитров – авиокосмически иженер, основател на космическа академия за деца.Според експертите човечеството не е готово да се справи с такава заплаха.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички