Общинари молят старците да се запасят с храна за зимата

Общинари молят старците да се запасят с храна за зимата | StandartNews.com

Видин. Обикаляме планинските села на общината и молим жителите им да се запасят с брашно, олио, захар и други храни, за да могат да изкарат дните, в които снегът ще ги откъсне от света. Това каза на заседание на областния щаб във Видин по подготовката за живот през зимата кметът на Бойница Анета Генчева. Тя припомни, че през предишни зими село до границата със Сърбия е останало откъснато за снабдяване с хляб и други продукти заради снежни навявания цели 16 дни. Предупреждението е част от подготовката на общината за зимата. Другата е превръщането на трактори в снегорини. Техниката е собствена и с нея чистим улиците и междуселските пътища. Само при дебел сняг наемаме земеделски фирми, които с една дъска отпред също превръщат тежките си трактори в снегорини, допълни Генчева.

На собствена техника разчитат и общините в Ново село и Чупрене. Когато снегът затрупа пътищата, възрастните хора в селата вадят от запасите си за храни. Никой не остава гладен, но пък настъпва паника за здравното им състояние, сподели представител на общината в село Макреш. Линейка не може да пробие пътищата, за да стигне до болните.

Кметовете от областта се оплакаха от липсата на високопроходима техника за придвижване през преспите. Авария по далекопроводите са стане, не можем да стигнем до мястото, казаха и от подрайона на националния електроенергиен системен оператор. Няколко от кметовете решиха да се обединят и да се снабдят с моторна шейна. Това би облекчило ситуацията при извънредни случаи. Държавата вече не може да помогне, тъй като в Северозападна България няма военно поделение, което да разполага с тежка верижна техника за придвижване. Това е добра идея, поощри кметското намерение областният управител Кръстьо Спасов.

Няколко от общините още не са приключили процедурите за избор на фирма- чистач на улици и пътища от снега. Сред тях са Видин и Димово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай