Общинар задържан с подкуп в Петрич

Общинар задържан с подкуп в Петрич | StandartNews.com

Общински служител в Петрич бе спипан с подкуп при зрелищна специализирана акция на полицията в южния град пред погледите на десетки очевидци в слънчевия ден. С белезници е закопчан във вторник в ранния следобед пред комплекс „Авалон", на метри от сградата на общината, 47-годишният Димитър Минчев. При извършения обиск от спецполицаите у него са намерени 3000 лева, като банкнотите били предварително белязани от органите на реда. До задържането на подкупния общинар се стигна след подаден сигнал в понеделник, 16 ноември, от петричанина Г.Г. Той обяснил, че Минчев в качеството си на длъжностно лице му иска подкуп в размер на 3000 лева. За тези пари служителят в отдел „Архитектурно-строителен контрол", който отговарял за незаконното строителство, обещал на мъжа да му издаде необходимия документ – удостоверение за търпимост. Веднага Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител по член 301 от Наказателния кодекс. Той гласи, че длъжностно лице, което поиска или приеме дар или каквато и да е облага, която не му следва, за да извърши действие по служба, се наказва за подкуп с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева. Петричанинът се явил на уговорената среща и предал на общинския служител исканата от него сума. Веднага върху общинаря се нахвърлили няколко цивилни полицаи, които го арестували и обискирали. Намерените белязани пари са иззети и са приложени към делото като доказателство. Предстои повдигане на обвинение на Димитър Минчев.

„Чух такава информация – за заловен общински служител. Но съм на сесия и не знам подробности, за да коментирам. Ако е вярно, това е много неприятно. Чакам повече данни от полицията и прокуратурата, за да мога да коментирам", заяви новият кмет на община Петрич Димитър Бръчков.

Запознати твърдят, че арестуваният общински слуоители е назначен в общината през 2011 година. Бил приближен на бившия заместник-кмет по строителството Христо Георгиев. Преди това работел в частна фирма като строителен техник, която пък се ползвала с привилегии от предишното ръководство на кметството. „Не съм изненадан, че са го хванали. Това трябваше да стане доста по-рано. Чувстваше се безнаказан, имаше гръб доскоро", сподели бивш общински съветник от Петрич.

Припомняме, че през септември миналата година десетки бизнесмени и собственици на строителни фирми протестираха срещу тогавашния кмет Вельо Илиев и неговия екип. Те ги обвиняваха, че провеждат не по правилата обществените поръчки и че те се печелят от едни и същи приближени на тях фирми за сметка на всички останали. В навечерието на местните избори на 25 октомври пък бе задържан главния секретар на община Петрич Туфчо Сандъкчиев, който бе обвинен, че е оказвал натиск върху общински служител, тъй като симпатизирал на друг кандидат за кмет, а не на досегашния Вельо Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай