Образуваха досъдебно производство срещу Джамбазки

Образуваха досъдебно производство срещу Джамбазки | StandartNews.com

София. Прокуратурата образува досъдебно производство срещу Ангел Джамбазки от ВМРО-БНД заради извършени от него престъпления по време на вчерашното шествие на националистически организации. Общинският съветник Джамбазки "и други, засега неизвестни лица" са обвинени по чл. 320 НК за явно подбуждане към извършване на престъпления пред множество хора и по чл. 162 НК за подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

Действията на прокуратурата дойдоха само часове след като Български хелзинкски комитет сезира обвинението за тежките нарушения на членове от Наказателния кодекс, извършени от националистите по време на протестите им срещу бежанците вчера. 

"Прокуратурата няма да толерира подобни прояви и ще упражни всички свои законови правомощия. Това касае и всички призиви за „изчистване на града", за предприемане на „действия по самозащита" и посегателства върху чужди граждани, както и за „създаване на доброволни патрули и отряди" за „въвеждане на ред", се казва в съобщението на прокуратурата. 

Обвинението уверява, че съвместно с органите на Министерство на вътрешните работи е създадена необходимата организация за охрана на обществения ред, засилено полицейско присъствие в столицата и действия, предвидени в закона спрямо всички лица, за които такива основания са налице.

"По повод нападението срещу Виктория Христова, Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за грабеж, придружен с опит за убийство. Извършват се необходимите действия по разследването, като продължава активното издирване на извършителя", напомнят от прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай