Обединението на масоните договорено във Ванкувър

Обединението на масоните договорено във Ванкувър  | StandartNews.com

Заради опасност от бомбена заплаха братята зидари запазили и резервна зала

От събота българското масонство е обединено. Съюзът в Обединената Велика Ложа на България се случи в най-новата зала на столичния хотел "Маринела". А свидетели на единението станали ключови масони от чужбина, сред които Оскар де Алфонсо Ортега, председател на Латино-американските Велики Ложи, Томас Джексън - почетен председател на Световната масонска конференция, Великият майстор на Обединените велики ложи на Германия Рюдигер Темплин. Церемонията в София се състоя дни преди знаковата дата за масоните - 24 юни, когато се отбелязва и Рождеството на св. Йоан Предтеча. След години на съществуване на две паралелни български ложи вчера в София братята се вляха в една. Братята от Великата ложа на Старите Свободни и Приети зидари в България (ВЛССПЗБ), водени от Валери Митков, прегласуваха решението си от 14 декември м. г. за разпускането си. И вливането в Обединената Велика Ложа на България (ОВЛБ) с велик майстор Иван Сариев. От събота Валери Митков е почетен велик майстор на ОВЛБ. Общо 44 ложи от ВЛССПЗБ са преминали през ритуала на присъединяване, като според посветени масонските ложи в единната Обединената Велика Ложа на България са общо 119. Събитието е във фокуса на вниманието на масоните от цял свят, защото е уникално по своя характер и служи за пример особено за държавите с по-младо масонство, коментираха пред "Стандарт" високопоставени източници от зидарската общност. Според запознати съюзът на българските масони е станал факт след разговор отвъд океана между Сариев и Митков. Двамата са имали среща във Ванкувър преди няколко месеца. За това, че масоните в България се обединяват, е докладвано на Комисията по информация за признаване, ситуирана в Северна Америка. Над 1000 български масони са присъствали на събитието в София. Малко над 4000 души е бройката на всички масони у нас - членове на ОВЛБ. Според източници, близки до върха на Ложата, Сариев продължава 2-рия си мандат като Велик майстор, в който е влязъл през миналата година. Заради съмнения, че фалшива бомбена заплаха може да осуети обединението, родните масони имали в резерв запазена и още една зала, но на друго място в София.

Част от чуждестранните гости, които били на честване на 130-годишнината от учредяването на масонската ложа в Румъния, не останали до края на тържеството в Букурещ, за да станат свидетели на ритуала по обединение в София. "Обещанието във Ванкувър се случи!", споделели след края на церемонията гостите от САЩ и Германия. Съюзените български зидари имат признанието над 150 велики ложи в цял свят, стана ясно след ритуала в хотел "Маринела" в столицата.

Отвъд океана чакали съюза

Масонството в България напредва към обединение, което вероятно ще се случи през юни 2015 г. Това пише в бюлетин на Конференцията на великите зидари в Северна Америка от февруари месец тази година. Според Комисията по информацията за признаване, работата по единението на българските ложи е напреднала и "тя (Комисията, б.а.) отправя най-добри пожелания към тези, които работят от името на масонството в България".

ПРИТЧА
Мълчаливото повикване
(Неизвестен автор)

Член на Масонска Ложа спрял да я посещава, независимо че преди това редовно присъствал на сбирките й. След няколко месеца Майсторът на Ложата решил да го навести. Това се случило в една мразовита вечер. Майсторът на Ложата намерил своя Брат в дома му сам, седящ пред пламтящия огън на камината. Братът го приветствал, показал му удобен стол близо до камината и зачакал. Майсторът на Ложата се разположил удобно на стола, но не казал нищо. По някое време хванал машата, разровил жарта, хванал един ярко горящ въглен и го поставил встрани от огъня - "самотен". После седнал обратно на стола си, все така мълчейки.

Някое време след това въгленът бил студен и "мъртъв". Нито дума не била изговорена след първоначалния поздрав. В един момент Майсторът на Ложата се изправил, за да си тръгне. Преди това обаче взел студения и "мъртъв" въглен и го поставил обратно в горящия огън. Незабавно въгленът започнал отново да гори със същата светлина и топлина.

Когато Майсторът на Ложата стигнал до вратата и вече се канел да прекрачи прага, неговият домакин му казал през сълзи: "Благодаря ти много за твоето огнено повикване, Братко мой!
Ще се върна обратно в нашата Ложа още на следващата ни сбирка."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай