НПО-та с декларация срещу расизма и ксенофобията

НПО-та с декларация срещу расизма и ксенофобията | StandartNews.com

Кърджали/Хасково. Пет неправителствени организации от Кърджалийска и Хасковска област разпространиха декларация, в която изразяват тревога от нехарактерни за българското общество и ескалиращи напоследък прояви на расизъм, ксенофобия, антисемитизъм и нетърпимост към различията.

„Изразяваме своята дълбока загриженост и тревога от посдобни събития и се противопоставяме на всеки акт, който провокира проявата на етническа и расова омраза, дискриминация, насилствени действия и страх в обществото", се казва в декларацията.

В нея неправителствени организации, сред които Дружество за турска култура и изкуство Дружество на учителите по турски език в Южна България – Кърджали, Дружество за турска култура „Зейбеклер" и Дружество за турска култура и изкуство и взаимодействие – Момчилград и Дружество за турска култура и изкуство „10 Май" - с. Караманци, Хасковска област, изразяват категоричното си убеждение, че Република България в качеството си на член на ЕС е демократична държава с върховенство на закона и с гарантирани права и основни свободи на човека.

„Намираме за противоречащи на европейските ценности хулиганските посегателства срещу представители на малцинствата", пише още в разпространения до медиите документ. В него представителите на неправителствените организации призовават всички държавни органи, които са оправомощени да защитават гражданите от дискриминация, неотклонно да се противопоставят с всички законни средства на проявите на расизъм, ксенофобия, антисемитизъм и нетърпимост към различията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай